0123 - 77 00 00   vardagar 09.00 - 11:00 / 13:00 - 17.00   |   Kundtjänst   |   Betalning & leverans   |   Om oss   |

Inredningstips

Inredningstips

Här har vi samlat diverse inredningtips som vi hoppas du har mycket nöje av. Vi utökar sidan kontinuerligt, och de teman vi bemött hittills är (1) hur du ska gå tillväga för att inreda (läs: inredningsguide), (2) hur du lyckas inreda med belysning, samt (3) inredningstips för hallen

 

Inredningsguide

När man påbörjar ett inredningsprojekt kan det vara svårt att komma igång. Man kanske har för mycket eller för lite inspiration, och vet möjligen inte riktigt vart man ska börja. Här följer vår inredningsguide med några konkreta råd för hur inredningsprocessen kan se ut.

Alla människor har en egen process för att inreda. Vissa arbetar enligt trial and error-principen, andra vill börja vid ritbordet innan de börjar flytta på tunga möbler. Naturligtvis finns det inget tillvägagångssätt som är rätt eller fel. Däremot finns det klara riktlinjer och arbetssätt som underlättar inredandet. Nedan följer därför ett konkret guide för hur arbetssättet kan se ut.

 

Börja med planlösningen
Det första man bör göra är att skapa sig en uppfattning om planlösningen. Hur stora är rummen, vart faller det naturliga dagsljuset in, vilka ytor behöver artificiellt ljus dag- och nattetid, och behöver möjligen den befintliga arkitekturen förbättras? Det är viktigt att ta hänsyn till vilka behov som finns i respektive rum, och hur dessa kan variera mellan årstiderna. Vita väggar, en sammanhängande golvbeläggning eller speglar skapar mer rymd, samtidigt som fondväggar eller avbrytande material och färger bygger dramatik i ett hem. Skapa dig en helhetsuppfattning och se inte bara möblerna som inredning, utan ta även hänsyn till färg, form, tomrum och rymd. Och bygg detta med dina behov som utgångspunkt.

 

Planering är A och O
För att konkretisera tankarna är vårt tips att i nästa steg ritar upp planlösningen på ett papper i bläck, för att sedan börja inreda på pappret med blyerts. Skapa dig ett utkast på vilka möbler du väljer att ha i ditt hem utan att fundera kring färg och form. Passager i t.ex. hallen, köket eller sovrummet behöver minst vara 60 till 70 cm breda, och ett matbord ska ha minst 80 cm utrymme runt sig för att återge sittkomfort. Dessa rekommendationer kommer vi inte fördjupa oss i då det snarare är ditt sunda förnuft som ska styra möbleringen. Återigen ska du ställa dig frågan vilka behov du och din familj har!

 

Bestäm dig för möbler, färg och form
I detta steg ska du ta tankarna till nästa nivå och fundera över vilka material, färger och former möblerna ska ha. Tänk på att färger inte kan uppfattas utan ljus, samt att ljuset påverkar vilka färger vi ser. Din smak och dina behov ska styra i detta skede. Om du ofta äter vid soffbordet framför TVn är det praktiskt med ett något högre eller åtminstone justerbart soffbord, och matplatsens storlek ska naturligtvis anpassas efter din familj och potentiella gäster. Om barn vistas i hemmet måste du även ta hänsyn till barnsäkerheten. Eftersom valet av möbler per automatik genererar väldigt specifika behov (mått, färg, form, material osv) har vi utvecklat en nedskalningsfunktion som gör det enkelt att hitta vad du söker. Besök gärna valfri kategori i menyn ovanför för att söka på just dina preferenser.

Vi kan tipsa om att besöka vår kategori bord där vi har ett extra brett sortiment med b.la. soffbord och matbord

 

Tips för att lyckas med belysningen

Trots att vi bor i ett mörkt land med långa vintrar är vi i Sverige förvånansvärt dåliga på att ta vara belysningens möjligheter i vår inredning. Här lär du dig använda belysning som inredningsverktyg. Vi har samlat handfast tips för hur du ska lyckas med belysningen i ditt hem. För att göra det måste du till att börja med lära dig skilja på allmänbelysning, stämningsbelysning och punktbelysning.

Allmänbelysning är grunden till all god belysning och skapas bäst med så kallad indirekt belysning, det vill säga utan synliga ljuskällor. Här gäller det att dra fördel av rymden i rummet eller dolda ytor på möbler och väggar. Inbyggda spotlights är ett utmärkt exempel för detta alternativt en dold LED-slinga på eller bakom en hög möbel. Observera att taklampor oftast inte skapar något bra allmänljus då till exempel kristallkronor i många fall återger ett sken med begränsat ljus och mörka hörn. Taklampan ska oftast snarare ses som en naturlig del av inredningen och klassas därför i många fall som stämningsbelysning. Stämningsbelysningen kan ha många ansikten, men generellt innefattar stämningsbelysning lampor med dimmer eller levande ljus. I hörn vid exempelvis en planta eller bokhylla är en golvlampa ett bra exempel på detta. Punktbelysningen däremot har vanligen en praktisk funktionalitet i form av spotlights eller läslampor. Punktbelysning kan även användas för att lysa upp föremål såsom tavlor eller växter.

 

3 tips för en lyckad allmänbelysning
Undvik utanpåliggande spotlights som allmänbelysning.
Dölj ljuskällorna så gott det går. Inbyggda spotlights är bra exempel på detta.
Utnyttja gärna vacker stukatur i taket genom en up-lighter mot taket.

 

3 tips för en lyckad stämningsbelysning
Installera alltid dimmer för din stämningsbelysning.
Använd stämningsbelysning som en naturlig del i din inredning.
Var kreativ. Det är med stämningsbelysning du skapar något unikt.

 

3 tips för en lyckad punktbelysning
Använd punktbelysning effektivt – less is more.
Se till att ha ställbar belysning som ger ett koncentrerat, väl avbländat ljus.
Addera stämning i rummet genom att lysa upp vackra väggar, tavlor eller växter.

 

I ett normalstort rekommenderas vanligen cirka sju ljuspunkter. I köket är det praktiskt med punktbelysning över diskhon, arbetsbänken och spisen. Av naturliga skäl köpes köksfläktar nästan alltid med inbyggd belysning, och av samma skäl rekommenderas punktbelysning av exempelvis spotlights ovanför arbetsytor. Vid matplatsen är det vanligast med inslag av stämningsbelysning förutsatt att denna inte används som arbetsplats. Det vanligaste är en taklampa som hänger över matbordet. Lampan ska då vara cirka 55 till 60 cm ovanför matbordets bordsskiva för att möjliggöra bra synlighet hos användarna i sittande position. För att höja mysfaktorn är levande ljus ett naturligt inslag av stämningsbelysning vid matplatsen. I hallen är allmänbelysningen i regel dominant, men inslag av stämningshöjare är naturligtvis aldrig fel. I badrummet rekommenderas alltid lite extra belysning vid spegeln. 

Du finner hela vårt sortiment av belysning här.

 

Inredningstips för hallen

Hallen ses av många som det svåraste rummet att inreda. Här får du fem konkreta tips för hur du inreder hallen!

(1) Bestäm vilken känsla du vill förmedla när du kliver in i ditt hem, det vill säga hallen. Vill du skapa en ”äntligen hemma”-känsla? Eller kanske en glad, uppiggande eller lugn tillvaro? Ha ledordet som utgångspunkt när du inreder hallen.


(2) Hallen är förmodligen det rum som du spenderar minst tid i i hela ditt hem. Det skapar fantastiska möjligheter att spåra ur när det gäller inredningen! Låt kreativiteten flöda, här löper du minst risk att tröttna på inredningen och är det någon stans du får göra misstag så är det här.


(3) Det är både trevligt och hygiensikt med en hallmatta. Låt smutsiga skor inte passera gränsen.


(4) Ha en tydlig plats för klädavhängningen. Gäster ska inte behöva tveka på vart de hänger sina ytterkläder. Vidare är det praktiskt med lågt placerad avhängning för de små.


(5) Satsa på bra allmänbelysning i hallen.

 

Du finner smarta lösningar med hyllor & förvaring för hallen här.

Ring oss
(vardagar 09 - 11 / 13 - 17)
0123 - 77 00 00


Gå till kundtjänstsida
Visa desktopversion