
Belysningsguide


MOT MÖRKARE TIDER
Belysning är en viktig del av hemmet som både måste bidra med funktionalitet och stämningsskapande. Dock kan valet av rätt belysning för optimal ljussättning kännas väldigt krångligt och tidskrävande. Hur man ska gå tillväga för att skapa ett hem med både smart och stämningsfull belysning behöver inte vara så komplicerat om man bara får lite tips och inspiration.
Denna guide är till för dig som vill lära dig mer om ljussättning och hur man med enkla knep kan skapa ett inbjudande hem.
Tips inför valet av belysning
- Ett bra första steg på vägen till ett välbelyst hem är att fundera över behoven. Viktigt att tänka på är vilken funktion en ljuskälla ska fylla och vilka platser i hemmet som behöver belysning redan innan jakten på den perfekta lampan börjar.
- Ska ljuskällan fylla en praktisk funktion eller skapa stämning? Detta är en viktig fråga att ställa sig för att veta vad för typ av belysning som just du behöver.
- De mer praktiska typerna av ljussättning är allmän- och riktad belysning, där skillnaden mellan dem är om ljuset ska spridas i hela rummet eller på en specifik yta.
- När man vill skapa rätt känsla eller dynamik i ett rum används stämnings- eller prydnadsbelysning. Ljusslingor och smålampor med svagare ljusstyrka används ofta som prydnadsbelysning, medans stämningsbelysning är varmare i tonen för att skapa en mysigare känsla i rummet.
- Utgå ifrån rummet och dess förutsättningar. Material, yta, takhöjd och ljusinsläpp kan vara faktorer som bör ses över för att kunna avgöra hur mycket belysning som krävs. Om ett rum exempelvis har ljusa golv och väggar behövs det förmodligen inte lika många ljuskällor som i ett rum med mörkare material.
- Ett misstag som många gör är att använda för få ljuskällor. Försök utgå ifrån att placera ut minst 5 ljuskällor i ett normalstort rum och lägg till fler utefter behov.
- Var inte rädd för att kombinera olika typer av ljuskällor och experimentera gärna med höjd samt djup för att skapa ett mer levande hem.
Olika typer av belysning
Taklampor
Taklampor är i de flesta fall en källa till allmänbelysning. De kan även fylla ett viktigt inredningssyfte i många hem och förenar således funktion med stil. Idag finns det en mängd olika modeller med alltifrån diskreta plafonder till mer pampiga hängande lampmodeller.
Det är bra att fundera kring vilket rum lampan ska placeras i samt dess användningsområde. Taklampor kan användas för att skapa olika effekter och stämning beroende på vilken typ och i vilket syfte de används. En takplafond eller en hängande lampa kan enkelt användas för att sprida ljus i hela rummet. Om syftet med belysningen istället är att lysa upp en garderob kan man med fördel placera ut spotlights för att lysa upp den valda ytan. Däremot bör takbelysning användas i kombination med andra ljuskällor på både lägre ljus- och höjdnivåer för att ge rummet ett trevligt helhetsintryck.
Ta dig tid att se över olika alternativ och våga använda en taklampa på nya kreativa sätt. Istället för att sätta en taklampa i mitten av sovrummet som allmänbelysning så kan en hängande taklampa användas som riktad belysning genom att placeras ovanför nattduksbordet. Möjligheterna är många och det är endast du som sätter stopp för hur denna ljuskälla ska användas.
Bordslampor
Bordslampan är en smidig typ av belysning då den är lättplacerad och kan användas i flera olika syften. I sin flexibla karaktär kan den enkelt placeras ut för att skapa olika nivåer av belysning i ett rum. Fördelaktigt används denna ljuskälla som kompletterande stämnings- eller prydnadsbelysning för att ge rummet extra liv. Väljs istället en bordslampa med riktbart huvud får den en mer funktionell betydelse genom att verka som punktbelysning på exempelvis arbetsytan.
Som inredningsdetalj är en bordslampa väldigt tacksam då den lätt kan bytas ut eller piffas upp genom att exempelvis byta ut lampskärmen. Samtidigt kan en bordslampa enkelt flyttas eller bytas ut för att förändra stämningen eller dynamiken i ett rum. Vid köp av bordslampor kan det vara viktigt att tänka över om syftet är att lysa upp rummet ordentligt eller om det endast ska vara en inredningsdetalj. Utöver detta är det bara att låta fantasin flöda.
Golvlampor
Golvlampor kan enkelt användas för att skapa stämning eller förbättra funktionaliteten i ett rum. Då de kan placeras relativt fritt i ett rum blir de en smidig ljuskälla att ha och göra med. Dess höjdnivå är även tacksam för att på ett simpelt sätt skapa nivåskillnader och således dynamik i rummet.
Användningsområdena är många och beroende på modell kan olika resultat uppnås med ljussättningen. Vill man skapa dimension och stämning i ett vardagsrum kan en golvlampa placeras bakom soffan eller i ett hörn. Om målet istället är att lysa upp en läshörna kan en riktbar golvlampa användas i funktionellt syfte. En justerbar modell kan även med fördel användas som ett flexibelt alternativ till allmänbelysning. Användandet av en flyttbar ljuskälla som allmänbelysning möjliggör ommöblering av ett rum utan att behöva anpassa sig efter ljuskällans placering. Oavsett vilken funktion du vill att golvlampan ska ha, så har vi ett välsorterat sortiment för att lyckas skapa drömrummet!
Vägglampor
Vägglampor används ofta som ett behagligt bakgrundsljus eller som riktad belysning. Med fördel kan denna typ av belysning sättas upp för att framhäva rummets storlek och skapa dynamik. Det är även ett tacksamt alternativ om rummet har en begränsad golvyta. Precis som med all annan belysning är det en fördel att tänka över syftet med ljussättningen innan man bestämmer sig för vilken modell som ska införskaffas.
Utgå ifrån att anpassa modellen utefter vilket rum det rör sig om. Till arbetsrummet kan en riktbar modell vara till fördel för att smidigt lysa upp arbetsytan. I badrummet kan en stilren och vacker modell med varmt ljus användas för att skapa en mysig känsla. I ett mindre rum kan modeller med kortare arm användas för att spara på utrymme samtidigt som man uppnår önskad ljussättning. Användesområderna är många men se till att anpassa ljuskällan utifrån ditt val av belysningsfunktion.
Välj rätt ljuskälla
Hur väljer man rätt ljuskälla?
Ett bra tips är att använda LED-lampor med högre värden vid funktionsbelysning. Då allmänbelysningen ska kunna sprida ljus i hela rummet bör en ljuskälla mellan 400–800 LM användas. Den riktade belysningen ska även den ha högre ljusstyrka mellan 220–800 LM. Var däremot försiktig med att använda alltför starka ljuskällor då det ökar risken för en bländande effekt. Komplettera hellre med andra ljuskällor för att skapa ett mer naturligt ljusflöde eller använd källor med dimmerfunktion. Ljuskällor med högre Kelvin (2700K) rekommenderas i båda fallen för att inte tappa funktionaliteten.
Vid belysning som ska sätta stämningen och skapa kontraster i ett rum bör istället ljuskällor med både lägre Lumen och Kelvin användas. Prydnadsbelysning kan ha så låg ljusstyrka som 30–140 LM, medan stämningsbelysning bör ligga mellan 220–250 LM. Utgå ifrån att använda ljuskällor med lägre Kelvin än 2100. Självfallet så kan detta justeras efter smak och tycke.
Varför ska man använda LED-lampor?
LED-ljuskällor är fördelaktiga då de kan hålla upp till 10 gånger längre än den gamla hederliga glödlampan samtidigt som de drar betydligt mindre ström. Den fulla ljusstyrkan kan även uppnås direkt vid användning.
Egenskaperna som är viktiga att hålla koll på är Lumen (LM) och Kelvin (K) som anger ljusstyrkan respektive färgtemperaturen. Fördelen med att kunna avgöra hur mycket ljus en ljuskälla avger, genom att mäta i lumen, är att det blir enklare att anpassa utefter vilken funktion belysningen ska ha. Genom att mäta i Kelvin kan även ljusets färgtemperatur anpassas relativt enkelt utifrån vilken stämning man vill skapa i rummet. Bra att tänka på är att ju högre kelvin en ljuskälla har desto kallare blir ljuset och vise versa.