Inspiration

Att välja rätt soffa

31 maj 2017

Välja soffa

Har du precis flyttat hemifrån och ska köpa din nya soffa eller har ni blivit fler i familjen och behöver en större soffa? Det är inte alltid så enkelt att välja bland alla modeller, material och vilket sittdjup passar egentligen dig? Konsten att välja rätt soffa är inte lätt men vi hoppas att vi kan guida dig rätt och glöm inte att du alltid har öppet köp hos oss.

Vilket behov har du?

Hur ska du använda din soffa? När du ska köpa en ny soffa är det viktigt att du tänker igenom hur den kommer att användas, äter du frukosten framför morgontv och kvällens middag framför favorit tv-serien? Har du barn så bör du överväga materialvalet, du kanske väljer ett mer slitstarkt och stryktåligt material framför en soffa i lyxig sammet? Är ni många i familjen eller har du precis flyttat till din första lägenhet och utrymme är en bristvara? Det finns många frågor du bör ställa dig själv, ett tips är att noggrant mäta ut hur stor plats soffan får ta och sedan utgår från dina behov. När du har dina behov klara för dig så finns det en rad olika modeller att välja på. Glöm inte att du kan kontakta vår kundtjänst för att få hjälp med att välja rätt soffa som passar just dig och ditt hem.

Soffmodeller

Det är bra att börja ditt val av soffa genom att välja en modell som passar dig och ditt hem och sedan utgå därifrån. Det finns en rad olika modeller och vi berättar här vilka behov de uppfyller samt vad som faktiskt är skillnaden på divan- och schäslongsoffa.

Klassisk 2-3 sitssoffa

Den perfekta modellen för dig som bor på liten yta, en soffa av denna modell kan placeras längsmed en vägg eller mitt i rummet som en rumsavdelare. Det finns modeller med och utan armstöd, ett öppet avslut, utan armstöd, ger ett mer öppet och luftigt intryck. En snygg fåtölj är perfekt att komplettera soffmodellen med om du har plats. Bor du stort men inte vill ha en större modell på din soffa rekommenderar vi att köpa en tvåsitsig och tresitsig soffa i samma serie eller bland två olika om du vågar.

Divansoffa

Denna modell har snabbt blivit en favorit i svenska hem då den ger en skön komfort och tillåter dig att ligga med benen utsträckta men ändå ha ett bekvämt ryggstöd att luta dig mot. Divandelen är ett öppet avslut och saknar ryggstöd på just divandelen, till skillnad från schäslongsoffan som antingen har halv- eller helrygg med öppet avslut. Divansoffan ger plats för många och finns i olika storlekar, en divansoffa placeras med fördel längs med en vägg, alternativ i ett hörn för att divandelen inte ska skärma av resten av rummet.

Hörnsoffa

En klassiker som ger många sittplatser och möjlighet att ha ett stort soffbord. Hörnsoffan har armstöd som avslut och ger en bra komfort med hög rygg. Hörnsoffan bör placeras i ett hörn och tar upp en ganska stor yta men ger också plats för alla på släktkalaset eller när TV-spelstuneringen går av stapeln.

Schäslongsoffa

En schäslongsoffa är ett mellanting mellan divan och hörnsoffa, schäslongsoffan har en ”divandel” men med ryggstöd för möjligheten att sitta bekvämt även på den delen. Skillnaden mellan schäslong- och hörnsoffa är att schäslongsoffan har ett öppet avslut medan en hörnsoffa har ett armstöd vid soffslutet. Schäslongsoffan ger därför tillfälle för fler sittplatser än en divansoffa samtidigt som du bekvämt kan utnyttja liggdelen.

Bäddsoffa

Har ungarna över kompisar på pyjamasparty ofta eller kommer föräldrarna och hälsar på varannan helg? Då är en bäddsoffa en praktisk lösning för att ge temporära sängplatser utan att vika ett helt rum till nattgäster. Bäddsoffan kan placeras i barnens rum för att göra pyjamaspartyt extra mysigt eller användas som en vanlig soffa i vardagsrummet. Komforten för en bäddsoffa är ofta lite lägre då den enkelt ska kunna bli en säng istället för en soffa. Kom ihåg att en bäddsoffa inte ska ersätta en vanlig säng då en bäddsoffa endast är konstruerad för att sova temporärt i.

Det är insidan som räknas

Att du sitter bekvämt i en soffa har till stor del att göra med hur soffan är konstruerad under ytan, det finns olika typer av stoppning med de två vanligaste är kallskum och dun eller en kombination av dem båda. Möbler med kallskum som stoppning ger en stadig sittkänsla men kan med tiden forma sig om det spenderas många timmar sittandes eller liggandes i soffan. Att bara använda kallskum som stoppning är vanligt i exempelvis bäddsoffor. Dun är ett lyxigare material för stoppning och ger en mjuk sittkänsla, dunet ligger i små fickor placerade både i sitsen och ryggen, ibland kan dunet placera sig i botten av facket och då ge ett ”ihopsäckat” intryck ungefär som en dunjacka. Det är bara att fluffa till soffkudden igen för att den ska återfå sin form.

Det vanligaste bland soffor är en kobination av både kallskum och dun, då används allt som ofta kallskum i botten och ovanför denna botten placeras en blandning av kallskum och dun som ger en god sittkomfort.

Materiallära

En soffas klädsel är kronan på verket och ska både vara snyggt och mysigt. För att din soffa ska hänga med ett par år krävs det att du tar hand om materialet på rätt sätt för att det inte ska gå sönder. Det viktigaste är att impregnera din soffa, framförallt om den inte har en avtagbarklädsel som kan tvättas eller skickas till kemtvätten. Impregnering skyddar inte bara mot vatten och smuts utan också mot solljus. Det är också viktigt att dammsuga din soffa med jämna mellanrum för att avlägsna partiklar och fibrer från kläder, plädar och husdjur, dessa kan annars påskynda att noppor bildas. För att bli av med noppor bör du köpa en noppmaskin för någon hundralapp i handeln, den kan användas på möbeltextiler, vanliga kläder och andra textiter som gardiner, dukar och stolsdynor. Vilket material som passar bäst för din livssituation är viktigt att ta hänsyn till när du väljer soffa.

Bomull

Har du en barnfamilj och risken för spill i soffan är stor så rekommenderar vi att du köper en soffa med avtagbarklädsel i bomull som är enkel att tvätta. Bomull är också slitstarkt och ger en skön känsla att sitta på.

Ull

Då ull är ett naturligt material så är det både fukt- och vattenavvisande, men en impregmering rekommenderas ändå. Ska ulltyg tvättas rekommenderar vi kemtvätt, ulltyg är också väldigt slitstarkt och hållbart, bättre än bomull. Det är också därför priset för en soffa i ulltyg är något högre.

Läder

Då en soffa utsätts för mycket slitage genom att människor ständigt sätter sig och reser sig från soffan så rekommenderar vi att köpa en soffa med behandlat läder. Obehandlat läder kräver väldigt mycket omsorg och vård i jämförelse med behandlat läder. En lädersoffa suger inte åt sig vatten som ett bomullstyg men se till att torka bort eventuellt spill eller fläckar direkt. Smörj in soffan med jämna mellanrum för att behålla lädrets fina struktur och motverka eventuella torrsprickor. En möbel av läder bör inte stå i direkt solljus eller för nära en värmekälla. 

Sammet

Är ett väldigt slitstarkt material och kan spännas åt alla håll, sammet är vanligt förekommande på möbler hos restauranger. Sammet ger en exklusiv känsla och i kombination med en genomtänkt design så stiger priset på soffan något. En soffa i sammet är en investering som kommer att hålla i många år om du sköter den rätt. Har soffan fått en fläck och du inte kan ta av klädsel rekommenderar vi att du låter fläcken vara då det ofta blir värre om du börjar gnugga på fläcken eller använder vatten. Har soffan avtagbar klädsel ska du skicka tyget till en kemtvätt om du vill försöka få bort fläcken. En soffa i sammet är inte en soffa där du sitter och äter.

Sittförståelse och sittskola

Även om en soffa gärna får vara snygg och passa bra ihop med den övriga inredningen så är det förstås sittkomforten som är det viktigaste. Vi är alla olika och vissa föredrar lite hårdare sittkänsla och andra en mjukare, inget är rätt eller fel. Är du den som hatar att sitta i skarven? Det finns soffor med en hel sits istället för klassiska sittplymåer, perfekt om du inte vill riskera att hamna i skarven om ni är många. Faktorer som sittdjup och sitthöjd är också väldigt individuellt, en del vill kunna kura ihop sig i soffan med fötterna i soffan. Då är en djupare soffa att fördra, så även om man vill ligga två stycken bredvid varandra i soffan. Föredrar du hellre att kunna sitta bekvämt med fullt stöd för ryggen samtidigt som fötterna är på golvet? Då är en soffa med ett mindre soffdjup att föredra och samtidigt som soffans höjd spelar roll. En soffa som har en högre sitthöjd har ofta högre ben, vilket underlättar för städning och om någon leksak skulle råkar rulla under soffan får du lättare tag på den.

Soffans rygg kan se ut olika ut mellan olika modeller, vissa soffor har en hel rygg i ett stycke medan andra har plymåer eller kuvertkuddar. Kuvertkuddar är lösa ryggkuddar som kan placeras precis som du vill i soffan, ska du äta framför tv:n och vill komma närmare bordet så kan du enkelt placera flera kuddar bakom varandra för att förändra sittdjupet. Plymåer är soffdynor som du kan vända på eller byta plats för att skapa en jämn slitning på din soffa. Har alla i familjen varsin favoritplats i soffan? Då är det också naturligt att just dessa platser blir utsatta för mer slitage, genom att flytta runt dynorna mellan sittplatserna jämnar du ut slitaget på soffan och ökar livslängden på den.

Det viktigaste när du ska köpa en soffa är att tänka över dina behov och hur du kommer att använda din soffa, ta hänsyn till ditt hem och vilka mått som passar hemma hos just dig. Du kan enkelt här på Confident Living hitta den soffan som passar dina behov och användningsområden. Glöm inte att vi levererar soffan hem till dig med fri frakt och du har alltid öppet köp!