Inspiration

Bäddningstips - Så kan du bädda sängen snyggt

17 juni 2017

bädda sängen


Skippar du bäddningen på morgonen innan du går till jobbet? Det är faktiskt bra för att kvalster och andra otrevligheter ska försvinna när sängen blir sval, men det är mysigt att krypa ner i en bäddad säng på kvällen så passa på att göra bäddningen på eftermiddagen. Att lägga ner lite omtanke på bäddningen ger en lyxig känsla och det känns som du ska sova på hotell. Med rätt täcken, kuddar och sängkläder kan du också skapa dig din egen hotellkänsla hemma hos dig, vi på Confident Living ger dig tipsen!


Sänggavel

Har du ingen sängram utan en vanlig kontinentalsäng så rekommendera vi att du köper en sänggavel till ditt sovrum. Då kan du bekvämt sitta i sängen för att läsa, surfa på laptopen eller äta frukost på sängen. Det finns sänggavlar i olika material vissa kan du luta dig bekvämt mot direkt och andra är tillverkade av trä och då är det bekvämt med en kudde emellan. Med en sänggavel är det enkelt att placera kuddar lutandes mot sänggavel för att underlätta en hotellbäddning.


Täcket

Ett fluffigt täcke får dig att drömma sött om nätterna, vi rekommenderar duntäcken som är extra mjuka och fluffiga. Har du ett stort dubbeltäcke kan du enkelt få en fin bäddning, då du slipper skarven som två täcken ger, och den uppvikta kanten precis nedanför kuddarna är i ett stycke. Har du två täcken i sängen kan du enkelt gömma skarven genom att placera täckena på ”fel” längd, så att ena långsidan ligger mot sänggaveln. Då kan du också vika upp en fin och fluffig kant med täcket precis nedanför kuddarna.


Kuddar i olika storlekar

För att få till det karaktäristiska kuddhavet som kännetecknar en hotellbäddning krävs det att du har kuddar i olika storlekar. Börja med två lite större kuddar närmast och så bygger du på med de vanliga sovkuddarna och avslutar med någon eller några prydnadskuddar. Att välja dunkuddar är bäst för att få kuddarna att stå stadigt och ge det fluffiga intrycket.


Lyxiga Sängkläder

Är du den som aldrig hittar rätt sängkläder i linneskåpet och därför har två eller tre uppsättningar av olika sängkläder i sängen? Du är absolut inte ensam, vi tipsar om att rensa i linneskåpet och använda två eller kanske tre olika uppsättningar med sängkläder. Perfekt att byta med efter säsong. Det finns sängkläder i olika material, linne har fått ett uppsving under de senaste åren och är perfekt för den som inte vill mangla sina sängkläder. Linne är naturligt skrynkligt och blir dessutom bara mjukare och mjukare ju mer det tvättas. Bäddtextilier i bomull har länge varit populärt, egyptiskt bomull är den lyxiga varianten och har längre bomullsfibrer vilket ger en mysigare upplevelse än vanlig bomull.

Vårt tips är att försöka hålla färgerna på sängkläderna hyfsat neutrala och låta prydnadskuddar, plädar sticka ut. Testa att mixa olika material på sängkläderna för att skapa variation, varför inte ett lakan och täcke i linne, kuddar i bomull och prydnadskuddar i sammet?


Överkast – kronan på verket

Den klassiska bäddningen i svenska hem är att placera kudden på lakanet, lägga täcket dubbelvikt ovanpå och sen lägga överkastet helt över och bädda in sängkläderna så att de inte syns. Känner du igen dig? Har du lagt pengar på att sova skönt i lyxiga sängkläder tycker vi att du också ska visa upp dem genom att placera överkastet en bit ner på sängen, ungefär vid hälften av sängen så att kuddhavet och täckets uppvikta kant syns. Har du sängkläder i en mer neutral färg så kan du låta överkastet sticka ut lite för att bryta av.


Det slutliga piffet

Skapa en lager-på-lager-känsla och volym genom att jobba med plädar ovanpå överkastet. Här kan du också bryta av med material eller färg för att ge karaktär till sovrummet. Fånga upp färgen på gardinerna, väggarna eller lampskärmarna och lek med material som fuskpäls, stickad ull eller borstad bomull. För att göra din bäddning komplett rekommenderar vi att du också tar dig en titt på omgivningen i ditt sovrum, se över belysningen, kan du dimma ljuset och har du bra läsljus vid sängen? Doftljus ger en härlig doft i sovrummet och det blir extra mysigt att krypa ner mellan lakanen. Se till att rensa upp på sängbordet och ställ en snygg vas med snittblommor där för att skapa en hotellkänsla i sovrummet. Pricken över i:et är att lägga en mjuk och fluffig matta på golvet, för även om det är svårt att gå upp ur din mjuka och sköna säng så blir det enklare med en mjuk matta att ställa fötterna på. När du har lagt ner tid på att göra en vacker och mysig bäddning tycker vi på Confident Living att du ska unna dig en skön sovmorgon följt av en frukost på sängen för att njuta av dina nya vackra sängkläder!