Inspiration

Belysningstips - Så får du ett välbelyst hem

17 juni 2017

belysningstips

Ett välinrett hem behöver också en genomtänkt belysning för att skapa en harmoni och helhet. Vi har samlat ett par tips som kan hjälpa dig att få ett välbelyst hem.


1. Lär dig skilja på allmänbelysning, stämningsbelysning, funktionsbelysning och detaljbelysning

Det många glömmer bort är att olika lampor har olika funktioner i hemmet. Grunden till all god belysning är allmänbelysning, dagtid är detta i de flesta fall naturligt dagsljus. Under kvällen och natten ersätter vi dagsljuset med belysning. I många hem består allmänbelysning av en taklampa men att komplettera denna taklampa med stora golvlampor och dolda ljuskällor som inbyggda spotlights eller ljusslingor skapar ett mer behagligt allmänljus. Den belysning som du använder för att skapa känslan av att det bor någon i huset och att det är ett mysigt hem, kallas för stämningsbelysning. De är ofta små lampor i fönstret, levande ljus eller lampor med dimmerfunktion. Funktionsbelysning är, som namnet tyder på, belysning med en praktisk funktionalitet exempelvis belysning vid badrumsspegeln, vid arbetsbänken eller läslampan vid fåtöljen. För att skapa en karaktär till rummet använd detaljbelysning för att belysa ett föremål som du vill lyfta fram. Det kan vara den fina vasen, tavlan eller den nya växten du köpt, fantasin har inga gränser.


2. Börja med funktionsbelysning

Resultatet blir bäst om du börjar med funktionsbelysning vid arbetsplatsen, läsfåtöljen, badrumsspegeln eller arbetsbänken. Då ljusets primära funktion är att underlätta för dig att se, så är det också bra att börja med just den belysningen. Fortsätt sedan med stämningsljus, till exempel lampan i fönstret eller på byrån. Komplettera nu med allmänbelysningen för att underlätta vid städning och andra aktiviteter som kräver mycket ljus. Som pricken över i:et finns detaljbelysning som är det lilla extra för att ge just ditt hem den karaktär du har eftersträvat i din inredning.


3. Använd inredningen vid ljussättning

Gardiner och lampskärmar är viktiga för ljussättning. Ljusa gardiner sprider dagsljuset i rummet, och en röd lampskärm avger naturligtvis en röd färg. Ljuset från en lampa med mörk lampskärm tenderar att leta sig uppåt eller neråt. Ljuset från en lampa med ljus lampskärm tenderar att sprida sig mer ut i rummet. Detaljbelysningen är ett bra sätt att framhäva inredning som du vill ska fånga ögat då vår blick dras till ljussatta miljöer.


4. Ha mycket funktionsbelysning i köket

I köket är det praktiskt med funktionsbelysning över diskhon, arbetsbänken och spisen. Av naturliga skäl köps köksfläktar nästan alltid med inbyggd belysning, och av samma skäl rekommenderas funktionsbelysning som exempelvis spotlights ovanför arbetsytor.För att sticka ut kan snygga pendlar användas ovanför arbetsytor som inte har överskåp ovanför, använd gärna flera lampor som hänger på rad för att skapa en estetisk symmetri.


5. Matplatsen kräver varierad belysning

Köksbordet har i många hem flera funktioner. Dels spenderas stämningsfulla middagar med leveande ljus och belysning med dimmerfunktion där och dels spenderas timmar av läxläsning, pyssel eller morgontidningsläsning just på samma plats. Därför behövs ofta olika sorters ljus över just matbordet, en taklampa med dimmerfunktion löser detta, men också en arbetslampa som man enkelt kan placera vid bordet fungerar också. En taklampa ovanför matplatsen bör placeras 55 till 60 cm ovanför matbordets bordsskiva för att möjliggöra bra synlighet hos de som sitter vid bordet och att de också ska kunna se varandra.


6. Allmänbelysning dominerar i hallen

Hallen är det rum som välkomnar både dig hem och dina gäster som är på besök. En snygg och välplanerad belysning är viktigt i hallen då både vantar, mössor och nycklar ska hittas under morgonens hysteri. Därför är en bra allmänbelysning viktig, spotlights som belyser garderober, hatthylla eller byrå underlättar. Är du den som kastar en sista blick i spegeln innan du går ut? Två vägglampor på var sin sida om spegeln ger ett bra ljus och få skuggor då du vill se över sminkningen eller hur dina kläder ser ut. Saknas det fönster i närheten kring ytterdörren kan hallen och entrén lätt bli ett mörkt hörn av hemmet då det inte spenderas speciellt mycket tid just där. Att addera stämningsbelysning i form av en snygg bordlampa på byrån eller en golvlampa skapar en trevnad som uppskattas i resten av hemmet också.


7. Använd fem till nio ljuspunkter per rum

Att ett rum har dålig belysning beror i många fall inte dålig existerande belysning utan att den inte komplettreas med annan belysning för att skapa en funktionell och behaglig belysning. I ett normalstort rum rekommenderas vanligen cirka sju (+/- 2) ljuspunkter. Stora rum, exempelvis kök och vardagsrum i öppen planlösning, kan behöva ännu fler ljuspunkter. Håll dig till grundtanken att utgå från funktionen för att välja rätt belysning och att olika belysningspunkter skapar harmoni i ett rum.


8. Variera mera

Placera gärna rummets lampor i varierande höjd. Det gör spelet mellan ljus och skuggor mer intressant. Kring soffan är det bra med lågt placerade lampor, för att få ett bra läsljus men också för att understryka möbelns funktion och öka samhörighetskänslan.


9. Badrumsbelysning

Badrummet har gått från att vara ett rum för rena behov till att bli central del i hemmet med innovativ och utvecklad design. Allmänbelysningen i badrum är smidigast någon form av inbyggnadsspots, plafond eller spotskena. Att addera dimmerfunktion är ett smart sätt för att skapa en mysig känsla. För att öka på mysighetskänslan ytterligare är tända ljus väldigt effektivt, har du badkar kan ljuslyktor placeras på badkarskanten, annars är handfatet ett bra ställe att ställa ljuslyktor. Allmänbelysning och stämningsbelysning räcker i många fall inte då belysning vid spegeln också krävs. För bästa resultat bör belysningen också här på placeras på var sin sida om spegeln. Belysning i badrummet ska vara fukttålig, var noga med att konrollera att de armaturer du köper har rätt IP-klass.


10. Sovrumsbelysning

Ett hett tips är att du installerar dimmerfunktion för att skapa mys i ett rum för mys och ro, halogenlampor ger ett vitt ljus som kan vara skönt att kunna dimma ner, speciellt i ett sovrum. Vad gäller sänglamporna, tänk på att placera dem så att du kan nå dem och inte för lågt när du sitter och läser, opraktiskt och risk för att bränna dig på lampan. Är du den som varje morgon inte vet vad du ska ta på dig? En bra belysning över garderoben kan i alla fall underlätta din jakt på den där tröjan du vet att du ska ha någonstans. En spotskena ungefär 50-60 cm från garderoben ger ett bra ljus och med riktade spotar undviker du att eventuellt störa den som fortfarande ligger kvar i sängen allt för mycket.


Ljuslyktor och eldstad

För att skapa en extra mysig stämning är det levande ljuset allra bäst., en eldstad i vardagsrummet ger både värme och harmoni när mörkret har lagt sig utanför hemmet. Ljuslyktor eller ljusstakar kan du använda på många ställen i ditt hem. En stämningsfull middag bli komplett med levande ljus såväl som att en kväll framför tv:n får en lyxig känsla i rummet. Var noga med att släcka levande ljus när du lämnar rummet.