Inspiration

Compact Living - Så inreder du smart på liten yta

07 juni 2017

Compact living

Att bo på liten yta ger många utmaningar för att få plats med allt men med en god planering, smart förvaring, anpassade möbleringslösningar och en bra färgsättning kan många utmaningar tacklas lättare.


Skapa rymnd

Vi rekommenderar att använda ljusa färger på väggar, textilier och möbler för att ge ett öppnare intryck. För att motverka ett sterilt intryck som vitt ofta kan ge så är det bra att möblera med möbler som har mjuka former och addera inredningsdetaljer som har lite färg men som inte tar över inredningen. Ett bra tips är att använda kuddar som har en ljus bas men med något mönster av färg. Välj ut tre-fyra accentfärger som du håller dig till för att ge ditt hem en sammanhållen helhet.

Visste du att speglar är ett bra sätt för att ge intrycket av att ett rum eller ett hem är större än vad det är? Speglar reflekterar ljuset och skapar en förlängning av rummet, så använd en spegel på en mer otippad plats som en dekoration där den kan ta tillvara på dagsljuset från fönstret och sprida det vidare i rummet.


Bra möbleringslösningar

Genom att välja möbler med omsorg om du bor på en liten yta kan du vinna mycket utrymme och skapa ett intryck av ett större hem. Det handlar om att lyfta upp möbleringen från golvet så mycket som möjligt. Barbord med barstolar är ett bra knep för att skapa extra golvyta. Passar inte ett barbord hemma hos dig rekomenderar vi att istället att fundera på ett runt bord med ett ben som också skapar mer golvyta. Har du ofta besök men inte har plats för en gästsäng? En bäddsoffa som vanlig soffa löser det problemet lätt.

Storleken på möbler är definitivt viktigt när du bor på liten yta, hos Confident Living kan du enkelt filtrera olika möbler med de mått som passar hemma hos just dig. Perfekt för att hitta den soffan som ska få plats på en specifik yta.


Förvaring

Förvaring är ofta en bristvara i de flesta hem, framförallt om du bor litet. Det gäller att använda hemmet till sin spets för att förvara alla prylar och kläder. Först och främst så rekommenderar vi att rensa ut sånt som du ändå inte använder eller kommer använda, det är vanligt att vi sparar på saker som aldrig används. Sälj, ge bort, skänk till välgörenhet eller återvinn det som inte används för att skapa mer plats åt det som du faktiskt använder. Har du tillgång till ett förråd så se till att förvara julpyntet, säsongskläderna och skidorna där och inte i ditt hem.

Tyvärr ger garderober ett bylisgt intryck och stjäl väldigt mycket utrymme, en öppen klädförvaring ger ett luftigare intryck. Vi rekommendera att använda en klädhängare för de plagg som du kan tänka dig visa upp och sedan använda en byrå som slukar mycket kläder men ändå ger ett nättare intryck än garderoben. Dessutom för du plats att ställa inredningsdetaljer, smycken eller kanske en trave med böcker på byrån.

Under möbler som soffa och säng finns ett outnyttjad yta där förvaring av exmepelvis sängkläder, skor och ytterkläder som inte är i säsong gör sig bra. Att sätta upp små överskåp högt upp, nästan i takhöjd, skapar mer golvyta vilket ger ett luftigare intryck. I överskåpen kan skaer som används men som du inte vill ha stående framme förvaras, exempelvis böcker, prylar och kanske till och med köksapparetarer. För prylar som du vill visa upp är vägghyllor en praktisk förvaring som ger ett luftigt inryck.
 

Skapa olika rum

Problemet för många som bor på liten yta är att man i princip lagar mat där man sover, men genom att skärma av rummet så skapas olika rum i rummet. En bokhylla eller soffa kan användas för att dela av rummet men tycker man att det inte passar eller det tar upp för mycket golvyta är det bättre att använda ett tygdraperi för att skärma av. Det ger ett mer ombonat intryck och genom att skärma av sängen så skapas en mer harmoniserad helhet och sängdelen blir en mer privat del av hemmet.

Genom att använda belysning i ditt hem skapar du också naturligt olika rum i ditt hem. Exempelvis ger en tänd lampa ovanför köksbordet en indikation till att det just är en matplats och ett kök även om soffan står 50 cm därifrån. Samspelet av tänd och släkt belysning skapar en balans av att hemmet består av fler rum, genom att låta funktionsbelysning som inte används vara släkt men stämningsbelysning i hela hemmet får lysa skapar en bra helhet.

Även om små utrymmen ibland kan vara svårmöblerade så finns det lösningar på de flesta problem så att du kan njuta av ditt hem även om du bor på 18 kvadrat. Confident Living erbjuder många praktiska lösningar för just ditt hem!