Inspiration

Inred hemmakontoret

14 juni 2017

hemmakontoret

Är du den som tar med jobbet hem eller kanske jobbar hemifrån några dagar i veckan, då kan ett eget kontor vara bra för att få arbetsro och faktiskt få jobbet gjort. För i ärlighetens namn, hur ergonomiskt är det att sitta framåtlutad framför laptopen vid köksbordet?
 

Kontoret i vardagsrummet

Har du inte plats att vika ett helt rum till ett kontor i ditt hem men ändå behöver en plats för arbete, då tycker vi att en annan plats i hemmet kan bli ditt nya kontor. Placera ett snyggt skrivbord i ett hörn av vardagsrummet och använd belysningen i rummet för att skapa ett eget arbetsrum i vardagsrummet. Är det mycket stoj och lek i vardagsrummet? Testa att skärma av arbetsdelen med en bokhylla eller placera arbetsdelen i sovrummet istället. I ett sovrum är det oftare lugnare och du kan få den arbetsro du behöver, lägg ner lite tid på att göra din arbetshörna till en plats där du faktiskt vill sitta och jobba.


Arbetsstolen

Nu till det viktigaste vid din arbetsplats, arbetsstolen. Arbetar du hemma på heltid och spenderar fler timmar vid din arbetsplats hemma då bör du lägga ner lite tid och pengar på ditt val av stol. Du bör tänka igenom en del saker innan du köper en arbetsstol, dels vad du gör vid din arbetsplats, dels hur ofta du kommer att sitta vid din arbetsplats och hur du vill placera dina armar när du arbetar.

Antalet inställningarna på en kontorsstol brukar också svara för hur ergonomisk den är, ju fler desto bättre. Att kunna justera lutningen på ryggstödet och stolens höjd är standard för de flesta kontorsstolar. Inställningar som ger ytterligare komfort är armstöd som kan ställas in så att det är enkelt att placera arbetsstolen i rätt förhållande till skrivbordet. Det ger möjlighet för dina axlar att slappna av. Ett huvudstöd på din arbetsstol ger också bättre komfort då du enkelt kan motverka att sitta framåtlutad samt att din axlar får ett bra stöd. 


Sittskola

För att ge en god komfort rekommenderar vi att du byter sittställning med jämna mellanrum under arbetsdagen. Genom att ändra inställningarna på din arbetsstol byter du sittställning och du gör din kropp en stor tjänst. Genom att ha båda fötterna i golver, nacken rak och lutad mot nackstödet motverkar du eventuella värk. Ett stöd för svank och ländrygg är ett bra kompletment för att öka sittkomforten. Glöm inte att ställa dig upp ememllanåt och röra på dig.


Belysning

Långa kvällar eller till och med nätter med jobb kräver en bra och behaglig belysning för att inte dina ögon ska skadas. En lampa bakom din datorskärm gör dina ögon en tjänst om du sitter framför skärmen och det är mörkt ute och i resten av rummet. Det blåljuset som kommer från skärmen är inte bra för ögonen att bara ta in men med hjälp av vanligt ljus från en lampa neutraliserar du det blåljuset och dina ögon blir inte lika trötta.

En bra arbetslampa vid skrivbordet är viktigt för att du ska kunna enkelt se vad du pysslar med om det så väl är modellflygplansbygge eller betalning av räkningar. Det är också bra att komplettera arbetslampan med annan ljussättning i rummet för att skapa en behaglig atmosfär när du arbetar.


Inredningsdetaljer gör arbetet roligare

Att använda privata ägodelar på sin arbetsplats för att göra den mer personlig och trevlig är ingen nyhet. Se till att göra samma sak på ditt hemmakontor, det kan vara fina dekorationer som du tycker om, en ram med ett snyggt motiv, en kruka med en växt för att få in lite grönt eller kanske en ljuslykta.


Ge barnen plast på kontoret

Har inte barnen ett eget skrivbord på sitt rum? Då kan kontoret bli en plats för alla där ni kan umgås och läsa läxor, betala räkningar och jobba samtidigt. Det är viktigt att understryka att kontoret är en plats för arbete och att lek får ske på annan plats i hemmet för att skapa ordning och arbetsro. Läxläsning kanske inte är det roligaste men för att undkomma distraktioner som leksaker, andra familjemedlemmar i rörelse eller onödiga ljud så är en arbetsplats en bra lösning.


Tavelvägg som inspiration

Låt inspirationen flöda genom att ha en tavelvägg vid din arbetsplats med de motiv som inspirerar dig mest. Byt ut motiven om du hittar nya som du tycker passar bättre. Använd anslagstavlan som ett moodboard där du sätter upp posters med inspirerande citat, bilder eller motiv av ditt drömresmål. Låt viktiga papper och post-it-lappar få en annan plats, vi lovar att de inte kommer glömmas av för det!