Inspiration

Lyckas med snittblommor

30 maj 2017

Snittblommor

Att ha härliga snittblommor hemma lyfter verkligen hela hemmet! De kan kombineras i all oändlighet och ger en underbar doft som man vill njuta av länge. Därför ger vi dig tipsen för att lyckas hålla din snittblommor vackra längre!


Blommas viktigaste del; stjälken

För att ha vackra snittblommor länge gäller det att lägga ner lite tid på att rå om bukettens stjälkar. Mjuka stjälkar, så som tulpaner, föredrar kallt vatten i mindre mängd och en snittyta på en centimeter. Rosor, som har hårda stjälkar, föredrar en större mängd varmt/ljummet vatten och en längre snittyta på ungefär tre centimeter.


Nytt snitt

För att ha en vacker bukett så länge som möjligt kan man inte ligga på latsidan, det krävs att du snittar om din bukett varje dag de tre första dagarna, passa på att byta vattnet samtidigt. Använd en vass kniv, en vanlig mattkniv är varje florist bästa vän. Skippa saxen då den täpper till porerna i stjälken och minskar uppsugningsförmågan.


Satsa på en snygg vas

En vacker bukett behöver också en snygg vas för att göra ett statement i ditt hem. Vi gillar Ines vas från Edblad, en klassisk vas perfekt för dina tulpaner. 


Inga blad i vattnet

Växtblad som får ligga i vattnet skapar en otrevlig miljö för stjälkarna, ta bort lågt sittande blad från din bukett så att det endast är stjälkar i vattnet. Placera din bukett ljust men inte i direkt ljus och undvik att placera buketten i närheten av frukt. För att din bukett ska vara vacker länge är det bra att ställa buketten svalt under natten om du har möjlighet.


Ta in det oväntade

För att skapa ett blickfång hemma behöver du inte köpa hem dyra buketter varje veckan. Ta in en vacker gren som du hittar i din trädgård eller på marken i skogen. En vanlig tallkvist eller en underbar magnoliakvist är vackert att titta på eller varför inte bland ut dina tulpaner med blåbärsris det är din fantasi som sätter gränser.