Inspiration

Matgruppsguide - Inför valet av köksbord

16 juni 2017

matgrupper tips

Köket är hemmets hjärta och har i många hem idag tagit över rollen som det primära sällskapsrummet framför vardagsrummet. Vi spenderar flera tillfällen om dagen i köket, man ska kasta i sig frukosten, laga kvällens middag och både läxläsning och betalning av räkningar görs idag i köket. Då matbordet är en central plats i hemmet för familjen att samlas är det viktigt att tänka igenom ditt val av köksbord.


Behov

Börja med att se över vilka behov som finns, lägger du ner tid på matlagning och middagar eller äter du gärna i farten eller i soffan? Då kanske ett mindre matbord passar hemma hos dig. Bor du i en liten lägenhet och utrymme är en bristvara? Då är ett mindre bord och så att föredra, barbord är också en bra lösning då det skapar en mer luftig känsla. Är du den som gillar att bjuda hem gäster på middag eller har familjen fått tillökning? Då kan ett bord med tilläggsskiva vara bra, glöm inte att man sällan kan ha för många stolar. Se till att investera i ett gäng klappstolar om du ofta har gäster hemma.

Ska matgruppen vara i köket eller har du en matsal, kommer du använda matgruppen dagligen bör du tänka över vilken ytbehandling som passar dig. Medan en matgrupp som står i en matsal, och endast används vid festligheter, då kan du använda mer lyxiga och gedigna träslag men som också kräver lite mer skötsel.


Formen

Vilken form matbordet har påverkar hur hela rummet upplevs, ett runt bord med endast ett ben i mitten passar bra om du bor på liten yta. Rummet upplevs som luftigare om det inte är fyra ben som tar upp golvyta. Ett runt bord ger dig också möjlighet att se alla som sitter vid bordet. Rektangulära eller kvadratiska bord ger plats till fler personer då kanterna kan utnyttjas. Bord med raka linjer gör det enkelt att byta placering på bordet då det lätt kan anpassas efter rummets struktur.

Har du ofta över gäster på middag så kanske du ska satsa på ett lite större bord med fler sittplatser än vad ni är medlemmar i familjen. Ett större matbord ger också möjlighet att ha läxläsning och pyssel i köket.


Material

Matgrupp i något träslag är det mest klassiska alternativet, ek, bok och björk är vanliga i Sverige. Det finns andra material som marmor, metall, betong, melamin och ja till och med gummi. Olika material behöver olika behandling. Matbord av trä som har en öppen ytbehandling, det vill säga olja, såpa eller vax, kräver ett visst underhåll och svåra fläckar kan vara svåra att få bort. En omslipning av bordet kan vara aktuellt om träslaget tål det. En lackad och behandlad yta på ett matbord i trä kräver mindre underhåll och en avtorkning av bordet räcker gott och väl.

Material som marmor är poröst och bör därför inte utsättas för syra, så exmeplvis vanliga rengöringsprodukter bör du undvika när du ska rengöra ett marmorbord. Marmor är också känligt mot värme så använd grytunderlägg, för heta kastruller och pannor. Innan du börjar använda ett marmorbord bör du skydda det mot smuts och vätska, genom att använda syrafritt vax skapar du en bra och tålig yta. Se till att kontinuerligt bättre på skyddet med syrafritt vax, vitt vaselin eller olja. Ett bord av betong bör du olja in innan användning för att det ska hålla länge och åldras vackert. Spiller du på en bordsyta av metall bör du torka upp det snabbt för att inte ge kvarvarande fläckar.


Stil

Dethär med stil är väldigt individuellt och i många fall tycker man att mycket är vackert och att det är svårt att veta vad som passar fint ihop. Det viktigaste med inredningen i ditt hem är att du känner dig nöjd och trivs med de möbler och inredningsdetaljer som du har valt ut. När du ska välja matgrupp rekommenderar vi att du ska se vilka stilar övriga möbler i hemmet har, se även till hemmet som helhet är har köksluckorna en lantlig touch så kan det vara bra att följa den tråden i valet av matgrupp också.

Vet du med dig att snabbt tröttnar på inredning och olika stilar, tycker vi att det är bättre att satsa på en klassisk eller skandinavisk stil. Dessa blir inte omorderna och du kan enkelt byta ut inredningsetaljer och liknande i köket eller matsalen för att hitta den stil som du gillar för tillfället.

Det finns färdiga matgrupper där bord och stolar har samma stil, ett perfekt paket för dig som vill hålla en och samma tråd i din inredning. Gillar du att tänka annorlunda och testa något annat, då tycker vi att du ska välja ett separat matbord och sedan de stolar som du tycker passar fint till. Genom att också välja olika stolar runt matbordet så tar du det hela ett steg längre, det är fantasin som sätter gränser.

Vi på Confident Living har ett stort sortiment av matbord i olika stilar, former och storlekar för att du ska hitta just det matbordet som passar hemma hos dig!