Inspiration

Mattguide | Så väljer du rätt matta

06 juni 2017

Köpa matta

Behov

Fryser du om fötterna på morgonen när du sätter ner dem på golvet, vill du ha något mjukt att gå på ute på altanen eller vill du skapa en mer harmonisk ljudnivå i ditt vardagsrum? Då är en matta en klok investering för att besvara dina behov. Vissa mattor passar bättre på olika plaster i ditt hem, en plastmatta är smart att placera i köket eller utomhus då den kan stå emot smuts, fläckar och väder bättre än en lyxig ullmatta. I sovrummet kanske du gärna vill ha en mjuk matta och ger en mysig känsla när tassarna ska ur den sköna sängen. Har du lagt ner en förmögenhet på ett bra ljudsystem i vardagsrummet så är en bra gedigen matta bra för att ge den bästa akustiken och en bättre TV-upplevelse. Mattan under matplatsen bör du enkelt kunna tvätta ifall det skulle bli fläckar på den, det samma gäller även för vardagsrumsmattan om ni ofta äter framför TV:n.

Mattans syfte och funktion påverkas också av dina behov. Vill du att mattan ska vara det som fångar ögats uppmärksamhet direkt när man kommer in rummet? Då är en matta med mönster eller en färg som sticker ut i inredningen bra, vill du hellre lyfta fram din snygga soffa så blir mattans syfte mer att komplettera soffan och bör då ha en mer diskret färg. Har du öppen planlösning eller ett stort vardagsrum där du både vill ha en loungegrupp och matgrupp? Då är mattor bra att använda för att skapa olika rum i det stora rummet. Och var inte rädd för att köpa en stor matta, ofta upplevs mattan som mindre när den väl kommer på plats.

Placering

Mattans placering ger dig ett hum av vilken matta du bör välja, vissa mattor passar bättre i vissa utrymmen än andra. Vill du ha en matta i en långsmal hall bör du välja en matta i en långsmal modell. En kort matta uppfattas självklart som kort i en långsmal hall men rummet i sig uppfattas också som väldigt smalt om inte mattan har en liknande form.

En matta som ska placeras under en matgrupp bör vara 50-60 cm bredare än bordet i matgruppen, detta för att stolarna runt matgruppen också ska stå på mattan och inte delvis hamna utanför mattkanten. Ska mattan istället placeras under en soffgrupp så bör mattan vara något bredare än soffan för att ge ett harmoniskt intryck. Att placera soffan så att det finns 20 cm av mattan kvar på vardera sida är ett bra mått att utgå ifrån.

Slitage

Placeras mattan i hallen eller i köket så utsetts den för mer slitage än mattan i sovrummet då vi naturligt vistas mindre i just sovrummet. En matta i ett barnrum däremot utsetts för mer slitage då en hel del lek utförs just på golvet. Ofta utsätts en matta för mer slitage på en viss del, genom att rotera mattan så fördelas slitaget mer jämnt över mattan och livslängden ökar. En matta som är vändbar har också en längre livslängd då man kan fördela slitaget på mattan bättre genom att vända på den. Innan du ska välja matta så bör du tänka över hur mycket slitage mattan kommer utsättas för och utifrån det välja ett material som passar dig.

Teknik

Det finns huvudsakligen tre tekniker för tillverkning av mattor, tuftade, vävda och knutna mattor. Dessa olika tekniker kan göras både för hand eller i maskin. En matta som är handtillverkad tar längre tid att tillverka, det är ett gediget hantverk som ger en exklusiv matta och därför är priset ofta högre än om mattan tillverkas i maskin.

Knutna mattor

Klassiska orientaliska mattor är ofta handknutna mattor som ibland kan ha tagit år att tillverka. De är slitstarka och är ofta gjorda av ull som är knuten på en bomullsvarp. De har en lång livslängd om de hanteras på ett korrekt sätt. Mattor som är knutna för maskin brukar kallas för Wiltonmattor, genom att använda maskin ger det möjlighet att kombinera olika färger och material i en och samma matta.

Tuftade mattor

Stommen för en tuftad matta består av ett nät i natur- eller syntetmaterial, i detta nät träs garn igenom för att skapa mattans lugg av öglor. Botten döljs med ett bakstycke i tyg eller jute. Luggen kan vara skuren eller bestå av öglor. Maskintuftade mattor går fort att tillverka vilket gör att priset ofta är något lägre.

Vävda mattor

I vävda mattor är bomull det vanligaste materialet även om andra material förekommer. Vävda mattor tillverkas i vävstol som antingen sköts maskinellt eller för hand. Trådar vävs samman med varp och inslag för att skapa mattan. Mattorna blir täta och följsamma. Trasmattan är en klassiker av denna teknik som du kanske fick testa på i syslöjden som yngre. Kelimmatta är en asiatisk vävd matta och röllakansmatta är en svensk version, dessa två typer av mattor är flatvävda vilket betyder att de kan vändas på och använda båda sidor av mattan. Perfekt om man fått en fläck som inte går bort och för att öka livslängden på din matta. Inte att förglömma är plastmattan som har fått ett uppsving igen, det är en matta som är skapad med vävteknik.


Material

Att utgå från ett visst material när man väljer matta är vanligt dels ur miljösynpunkt då vissa material är mer miljövänliga än andra. Mattans material påverkar också placeringen av mattan, en plastmattan vid sängen i sovrummet kanske inte är så uppskattat som en mjuk ullmatta.

 
Plastmattor

Tillverkas i maskin eller förhand med vävteknik, en plastmatta kan tvättas i tvättmaskin och bör sedan dropptorka. En platsmatta tål inte minusgrader så ska du använda den utomhus bör du ta in den på hösten. Då du enkelt kan tvätta din plastmatta i tvättmaskinen rekommenderar vi att använda plastmattor i hallen och köket där risken för smuts och fläckar är högre.

Ullmattor

Ullmattor är bra ur miljösynpunkt då ull är ett naturmaterial och sällan behandlas med flamskyddsmedel. Då ull innehåller en hög nivå kväve är det naturligt flamskyddande. Ullmattor är både smuts- , vattentåliga och slitstarka, vilket betyder att en ullmatta har en lång livslängd och hög kvalité om den sköts korrekt.
 
Bomullsmattor

Bomull är ett slitstarkt material som du enkelt kan tvätta, dock är bomull inte elastiskt och har svårt att återgå till sin ursprungliga form om tyget töjs ut. Bomull tål både ljus och värme och är lättskött, dock bleknar bomullsmattan snabbare än andra mattor, och den kan krympa vid tvätt.

Skinn & fällar

En mysig fårfäll är en perfekt present att ge bort till någon du tycker om och vem vill inte ha en själv? Den passar som en dekoration i soffan, på golvet i sovrummet eller på uteplatsen som något mjukt att sitta på.
 

Mattor för alla rum

Barnmattor

Barn leker mycket på golvet och att ha en mjuk matta på golvet gör det enklare både för dig och ditt barn att sitta ner och leka tillsammans. Låt färg, form och motiv bli lekfullt för att sätta fart på fantasin med vackra barnmattor.

Utomhusmattor

För att skapa en mysig känsla på din uteplats är en matta för utomhusbruk en bra idé, för vem vill ha stickor i foten från trätrallen eller frysa om fötterna på kvällen? För att din utomhusmatta ska hålla längre är det viktigt att ta in den när utomhussäsongen är slut, precis som utemöblerna. Du kan använda flera mattor om du har en stor uteplats, en under matgruppen och en som du enkelt kan gå på från dörren till matplatsen.

Entrémattor

I hallen kommer det in mycket smuts från skorna och därför är det bra att ha en dörrmatta eller hallmatta där du kan torka av skorna. På vintern är skorna ofta blöta och en entrématta kan enkelt suga upp den värsta vätan.