Inspiration

Plastbanta köket

02 juni 2017

plastbanta köket

Välj rätt stekpanna

För att undvika perflurerade ämnen (PFOA) som kan finnas i teflon-stekpannor bör du satsa på en stekpanna i gjutjärn, den håller i en evighet och pannkakorna blir oftast godare om du steker dem i en gjutjärnspanna.


Skärbrädan

Den klassiska skärbrädan i plast är ett riktigt paradis för bakterier, de trivs bra i hacken som lätt uppstår i en skärbräda av plast. Välj istället en skärbräda i trä, porslin, glas, marmor, keramik eller sten. Trä är dessutom antibakteriellt och mer slitstark än en skärbräda i plast. En skärbräda i marmor eller glas är bra för kött, enkelt att tvätta av och får inga hack i sig.


Redskap

Se över kökslådorna och satsa på redskap i trä, bambu eller rostfritt stål och se till att göra dig av med plastredskap. Köksredskapen kommer ofta i kontakt med värme och det är då plast utsöndrar farliga ämnen som mest.


Matlådan

Tar du med dig matlåda till jobbet? Om du gör det så gör du redan ett bra miljöval och dessutom mår plånboken bättre.  En matlåda i plast är dock inte bra då den innehåller bisfenol A, värmer du dessutom maten i en matlåda av plast ökar risken att du får i dig bisfenol. Välj istället en matlåda i glas eller rostfritt stål, lägga upp maten på en tallrik för att värma, det ser och blir godare att äta.


Vattenkokaren

De otrevliga ämnena i plast frigörs ofta när plasten kommer i kontakt med värme, därför är det bra att välja en vattenkokare i rostfrittstål.


Trasan och borsten

En wettexduk finns nästan i alla hem och den är väldigt praktisk men den behöver också bytas ut ofta. En disktrasa i lin kan du tvätta i tvättmaskinen, lägga i kokande vatten och därmed återanvända flera gånger. Diskborsten är också något som byts ut några gånger per år, en diskborste i trä håller längre om du hänger upp den för tork mellan diskningarna. Ett bra knep för att desinficera borsten är att doppa den i varmt vatten med ättika med jämna mellanrum. Passa också på att satsa på ett diskställ i trä eller rostfritt samt ett miljömärkt diskmedel för att få hela diskningen att bli en miljövänlig.