Inspiration

Så förvandlar du din uteplats! | Tips för att inreda uteplatsen

01 februari 2017

Vad är inte härligare än en sen kväll med familjen under en kristallklar sommarhimmel på uteplatsen! Här har vi samlat de bästa råden för hur du förvandlar din uteplats till husets mest sociala och avslappnande rum under sommarhalvåret. Här hittar du alla våra utemöbler.


Ljussätt utomhus
 

Charmig belysning

Genom att satsa på en genomtänkt utomhusbelysning kan du förlänga säsongen och njuta av din trädgård eller uteplats även när kvällarna blir mörkare. För visst vill vi kunna glädjas av vår trädgård året om. Det är också trevligt att komma hem till en upplyst trädgård. För att skapa en lyckad utomhusbelysning är det viktigt hitta en bra balans i belysningen. Vi rekommenderar att både använda dig av så kallad stämningsbelysning och en mer funktionell ljussättning. Vi rekommenderar att hellre välja flera svaga lampor än en enda stark ljuskälla. Stämningsbelysningen, eller som vi har valt att kalla den, den charmiga belysningen, sätter en mer dekorativ prägel på din trädgård och här kan du leka mer fritt i placeringen av denna typ av ljusskälla. Till exempel är Ice queen kristallkrona och drop lanterna eller ljuslykta exempel på belysning du kan hänga i ett träd eller från andra objekt i din trädgård. De skapar en magisk effekt för trädgårdsfester eller romantiska middagar. För ett vackert blickfång på bord och trappsteg är lyktor och lanternor en stämningsskapare. 


Markspotlights

Markspotlight har inte bara en dekorativ funktion, de ger också en orientering och säkerhet. Genom att belysa från golvnivå kan du säkert röra dig på uteplatsen även när det har blivit mörkt. En nedsänkt spotlight är perfekt att markera kanterna runt uteplatsen med. En markspotlight ger också orientering på trappsteg till uteplatsen. Spotlights kan även vara riktbara och belysa till exempel en vägg eller ett plank. Ett modernt och effektfullt sätt är att rikta markspotlights mot en buske eller ett träd på din uteplats. Det ger ett mjukare sken till skillnad mot att använda en strålkastare. För att skapa en stämningsfull effekt i resten av trädgården kan du placera ut flera svaga ljuskällor på väl valda platser i trädgården. Försök skap en spännande kontrast mellan ljuset och mörkret. Förutom att rikta spotlights mot en trädstam är det fint att till exempel belysa en staty eller en vacker rabatt. Leta efter vackra detaljer i just din trädgård. Här hittar du vårt sortiment av markspots och utomhusbelysning.

Rörelse & ljuskänslighet

Ett energieffektivt allternativ till utomhusbelysning är rörelsekänsliga lampor. De reagerar på rörelse eller ljus och upptäcker besökare som rör sig utanför huset. Du kan ställa in lamporna efter hur du själv vill att de ska utlösas. Våra rörelselampor följer inte bara funktion utan har också en snygg design vilket gör att de på ett snyggt sätt blir en del av den andra belysningen. Se till exempel vårt danska märke Nordlux

Dekorativ väggbelysning

En upplyst utomhusmiljö gör att vi känner oss tryggare inomhus när vi kan se vad som händer utanför vårt fönster men väggbelysningen erbjuder mer än bara en trygghetskänsla, den har en funktion som allmänbelysning också. Varför inte satsa på en som dessutom är dekorativ men tänk på att välja en lampa som går i linje med stilen på ditt hus. När det kommer till fasadbelysning finns det flera varianter att välja på. Det finns väggbelysning som riktar ljuset åt två håll, både uppåt och nedåt. Det finns också modeller som i sig hjälper till att framhäva ditt hus på bästa sätt. Du kan också rikta en väggbelysning ned mot dina blomrabatter. Vill du leka ytterligare med ljusets möjligheter kan vi tipsa om Canto väggbelysning som sprider ljuset i olika mönster tack vare olika prismor. 

Modern vs klassisk stil

När det kommer till valet av utomhusmöbler är det självklart en fråga om tycke och smak men låt oss ge dig några tips på vägen. Det första du bör funder över är vad du vill använda din uteplats till. Vill du att det ska vara en plats för härliga middagar med många vänner eller kanske bara en avkopplande loungegrupp med sköna soffor. Ska det finnas utrymme för lek och bus med dina barn? Fundera på vilka ambitioner och önskemål som just du har med din uteplats. När du kommit så långt kan du börja botanisera bland möblerna. Här kan det vara bra att redan från början känna efter vilket material och vilken stil som passar din uteplats. Estetiskt bör uteplatsens möbler gå hand i hand med din stil på huset i övrigt. Idag finns det många olika typer av material på marknaden, både underhållsfria och vissa som kräver en liten extra omvårdnad. En stor trend denna säsong är utemöbler i konstrotting. Dessa har ofta en bas av järn för att stabilisera möbeln. Ett annat alternativ är möbler i aluminium eller järn. Trädgårdsmöbler i metall fungerar på det flesta uteplatserna. Vill man kunna välja ur ett brett färgsortiment kan möbelgrupper i PVC vara ett mycket prisvärt alternativ. Ett material som kräver lite underhåll men som alltid kommer vara klassiskt gångbart är trämöbler. Har din uteplats tak? Om inte tänk på att möblerna då ska tåla väder och vind. Hur kan du förvara dina möbler? Kan du låta dem stå ute året om eller behöver du ta in dem? Det finns både stapelbara stolar och hopfällbara. Du hittar alla våra utemöbler här.

Exklusiva grillar

Det är något vist med att kunna laga mat under bar himmel. Varför inte göra som Outstanding och förflytta hela köket utomhus? Låt dina vänner och familj samlas runt dig och låt en gemensam matlagning bli en del av kvällen. Hos oss på Confident Living är grillar av högsta kvalité och design a och o. Röshults BBQ Grill hyllas av stjärnkockar världen över tack vare sina rejäla grillytor och generösa möjligheter till olika värmezoner. Hur du väljer att grilla är en smaksak. Du kan grilla med en gasolgrill som är väldigt smidigt. Men varför inte våga sig in på den klassiska träkolsgrillen? Är din uteplats i det mindre formatet? Inga problem vi kan erbjuda bordsgrillar och andra mer utrymmessparande varianter. 

Eldkorgar

En vacker detalj på uteplatsen och som stigit högt i popularitet är eldkorgar. När mörkret börjar falla blir den sprakande eldkorgen en riktig stämningshöjare. Eldkorgens historia är mångtusenårig. En av de mest berömda fanns på fyrtornet på Faros – ett av den gamla världens sju underverk. Eldkorgen sågs på mycket långt håll och var därför uppskattad av sjöfarare. Eldkorgar har i alla tider använts i olika sammanhang och vi är glada över att i dag kunna erbjuda en samtida variant i form av ett gediget svenskt hantverk – Röshults Eldkorg.
En eldkorg passar lika bra att lysa upp vinterns mörker med som att skapa mysig stämning i sommarnatten. Alla kan samlas för att känna tillhörighet och närhet. Vid slott som koja, på den lilla familjefesten eller på det stora kalaset blir den alltid ett uppskattat inslag. Alla eldkorgar hittar du här.

Hängmatta

Finns det något som symboliserar lata dagar och en total avkoppling så mycket som en hängmatta gör? Vi vill påstå att vi kan erbjuda den bästa modellen i sammanhanget, nämligen Fatboy headdemock. Denna hängmatta kräver ingen upphängning i träd eller stolpar. Fatboy headdemock kommer koplett med flyttbar ställning som lätt kan röra sig mellan uterum och uteplats. Och vem har sagt att en hängmatta inte passar inomhus? 

Utomhusmattor

För extra komfort under fötterna och för den där sista färgklicken – sats på en utomhusmatta. Mattor på uteplatsen ger dessutom en mer ombonad känsla och din uteplats kan upplevas som en förlängning av inomhusmiljön. Mattor till din uteplats bör vara slitstarka och även klara fukt samt skall vara enkla att tvätta och skölja av. Mattorna från Freek är färgstarka, ultra-softa, hållbara, samt UV-och vattenresistenta. Dessutom är de lätta att hålla rena. 

Lek för barnen

Glöm inte bort barnens trivsel. Sommartid finns mycket utrymme för barnen att leka utomhus. Vi kan erbjuda både sandlådor, gungor och en och annan överraskning från svenska Hörby Bruk