Inspiration

Så gör du en tavelvägg

12 juni 2017

Tavelvägg

Tema

Att gruppera sina tavlor på en tavelvägg är ett snyggt sätt att visa upp sina favoritmotiv. Med en bra planering får du ett resultat du kommer känna dig riktigt nöjd med länge. För att undvika ett spretigt intryck är det bra att börja välja ett tema, det kan antingen vara att motivet håller sig till ett visst tema eller att tavlorna innehåller några utvalda färger. Ett annat sätt är att endast ha svartvita foton eller att ha ramarna i samma träslag eller färg. En gemensam komponent för din tavelvägg är att fördra men testa dig fram för att hitta din egen unika komposition som berättar vem du är.

Välj ut motiv och ramar med omsorg, för att ge din tavelvägg mer liv kan du använda dig av andra inredningsdetaljer. Det kan vara en vacker spegel, vägghylla, vägglampa eller annan väggdekoration.


Vad du behöver

Det kan kännas svårt att lyckas med en tavelvägg då en rät linje är väsentligt för att få ett bra resultat, men med rätt redskap så blir jobbet enklare och roligare. Ett laservattenpass är att föredra och förenklar arbetet, det kostar några hundralappar men kan användas för att sätta upp hyllor, andra tavlor, speglar och väggfasta högtalare i framtiden. Ett vanligt vattenpass kan också användas om du hellre vill det.

Att rita och klippa ut tavlornas storlek i papper för att kunna sätta upp på väggen för att se en version av slutresultatet innan du gör hål i väggen är bra, du kan använda bakplåtspapper eller vanligt skrivpapper. Washitejp eller frystejp använder du för att tejpa upp mallarna på väggen, tejpen är också bra att använda för att markera linjer. Just denna tejp ger inga fula markeringar på väggen när du tar bort den försiktigt.

Välj ut spikar och krokar som passar just de ramar du valt att använda, du kan välja att visa eller gömma hänganordningen bakom ramen beroende på dess modell. Bestäm i för väg om du vill hålla dig till ett specifikt vis att hänga upp dina tavlor eller om du vill mixa fritt.


Strukturen och placeringen

Att välja din tavleväggs form beror dels på hur stor väggen är, om du har högt i tak och om du ska placera tavlorna ovanför en möbel. Det är vanligt att placera en tavlevägg ovanför en soffa, skänk eller köksbord, vi rekommenderar då att centrera tavlorna och utgå från möbelns bredd när du väljer placering av tavlorna. Om du ska placera din tavelvägg ovanför en skänk så är det bra att ha i åtanke att vaser, böcker eller växter som står på skänken tar upp en del yta av väggen. Du kan också välja att placera en eller två tavlor ståendes på skänken och lutande mot väggen.

För att skapa en bra struktur i din tavlevägg är det bra att välja ut en rät linje, det kan vara under- eller överkant. Du kan också välja att ha en rät mittlinje. Tycker du inte att denna metod passar dig så kan du istället välja en jämn ytterkontur som är rektangulär eller kvadratiskt, det ger ett samlat intryck.

Mellanrummet mellan tavlorna påverkar hur tavelväggen och hela rummet uppfattas, ett mindre rum uppfattas som mindre om du väljer att ha ett större mellanrum mellan tavlorna. För att motverka detta så bör du placera tavlorna närmare varandra. Har du ett större rum så kan du därför ha större mellanrum mellan dina tavlor.


Arbetsordning

Innan du börjar göra några hål i väggen så är det viktigt att göra ett bra grundarbete. När ramar och motiv är utvalda och färdiga att hängas upp på väggen så bör du börja med att lägga ut tavlorna på golvet för att skapa dig ett mönster som du tycker fint. När du känner dig nöjd så fotar du det med kamera eller mobilkamera för att ha en referensbild att återkomma till.

Börja själva väggarbete med att markera den räta linjen som du valt, detta kan du göra med tejp eller laservattenpass. Då kan du enkelt utgå från den när du nu ska börja placera dina tavelmodeller som du gjort i papper. Använd gärna tejp också för att markera den yttre kanten på din tavelvägg, så att du har ett begränsat och genomtänkt spelrum för dina tavlor.


Skapa en visualisering av den färdiga tavelväggen genom att placera de färdiga tavelmodeller, som du har klippt ut i papper, på väggen. Ta ett par steg bakåt och betrakta väggen, nu ser du om du behöver göra några justeringar i placeringen. Ett bra tips är att, på de tavelmodeller som har en gömd hänganordning, också markera vart spiken eller kroken ska sitta, för att enkelt kunna spika fast den innan du tar bort modellerna. Har du en synlig hänganordning för vissa tavlor, glöm inte att den tar upp extra utrymme på tavelväggen.

Nu är det äntligen dags att börja spika upp dina tavlor, börja med de tavlor som utgör den räta linjen i din tavlevägg, och dubbelkolla alltid efter varje tavla att du håller en rät linje. När du är klar med din tavlevägg rekommenderar vi att du överväger att ljussätta den med spotlights för att du ska kunna njuta av den även på kvällen. Glöm inte att bjuda hem dina vänner och fira att du nu har en riktigt snygg tavelvägg som ger ditt hem karaktär.