Inspiration

Så inreder du barnrummet

15 juni 2017

inred barnrum

Rum för alla åldrar

Ett barnrum kommer att förändras många gånger på ganska kort tid, allt eftersom barnen växer så förändras deras behov. Ett rum för en bebis kan vara ganska sparsmakat till inredningen och satsa på de primära behov som en bra vagga eller spjälsäng, en plats för matning och kanske ett skötbord om det finns plats. En bra belysning, någon fin poster, en skön matta och en hylla för gossedjur är bra komplement för att skapa en bra harmoni i rummet.

När barnen blir lite större och börjar krypa och kanske till och med gå så förändras deras behov, nu introduceras också fler leksaker och behovet av förvaring ökar. Barnrummet är nu också en plats för lek och pyssel, barnfåtöljer som passar barnets storlek är ofta populärt och kommer användas mer än som du ställer in en stol och ett fåtölj som passar vuxna. Mycket av leken för 2-5 års ålder sker på golvet, bilbanor, dockhus och gosedjur trängs om vart annat, för att skapa någon ordning i kaoset är ett tips att ställa undan de leksaker som barnet för tillfället inte leker med. Vid ett senare tillfälle kan ni gå på skattjakt och ta fram dem igen för att se om de har saknats eller om ni kanske kan ge bort dem till någon som har bättre användning för dem. Det pysslas och målas mycket i denna ålder, ett tips är att skapa en konstutställning i barnens rum och rama in barnens teckningar för att hänga upp på väggen. En barnhylla för skulpturer och andra kreationer är en bra lösning för att visa upp barnens favoriter.


När barnen blir något äldre och snart ska börja skolan så ökar deras behov av att bli fysiskt utmanade, de hänger och klänger i det mesta där hemma och bokstavligen klättrar på väggarna. Ett tips är att om möjlighet finns plocka in redskap från gymnastiksalen i barnrummet, kanske en gammal ribbstol eller romerska ringar (en stor favorit på fritids), en hängmatta eller klättervägg är andra roliga inslag som barnen garanterat kommer tycka om. När det är dags att börja skolan är det bra barnen får en plats där de kan göra sina läxor men även göra annat pyssel, ett skrivbord med bra belysning och en skön stol är en perfekt present på 6-årsdagen. Läxorna och pysslet kanske hemma hos dig görs i köket där ni som föräldrarna enkelt kan sitta med och hjälpa till, då kanske det är läge att köp ett nytt större matbord där ni både kan äta, läsa läxor och pyssla utan att behöva städa mellan varven.

Att ha barn i skolåldern betyder för många att helgerna spenderas på basketmatcher, fiolkonserter eller dansuppvisningar, vardagskvällarna betyder ofta träningar eller lektioner. Barnen skaffar sig gärna en eller flera fritidsaktiviteter och deras vilja att bestämma hur deras rum ska se ut blir allt starkare. Ett tips är att inreda ditt barns rum utifrån deras intresse, ett coolt rum där kompisarna vill komma och hänga och lira TV-spel eller läsa tidningar. Det är också under denna tid som kompisar inte bara kommer över på dagen utan också vill stanna över på pyjamasparty, en bäddsoffa eller kanske en våningssäng är bra tips för att skapa extra sovplatser. Sittpuffar är ett bra knep för att ge extra sittplatser till kompisarna som både är coola och bekväma. Barnens gamla teckningar som du hängt upp på väggen i fina ramar kan nu bytas ut mot alla de idolplanscher som barnen nu kanske istället vill hänga upp på väggen.


Roligt och lekfullt

Ett barnrum ska väcka lekglädje och skratt, det är en plats för skoj och stök samtidigt som ditt barn också ska finna ro och lugn i sin borg. Färger och former sätter en karaktär och gör rummet till en rolig plats att vara på, istället för vitt och fräscht som ofta blir lite för sterilt i ett barnrum. Låt barnen själva var med och bestämma vilken färg eller tapet som ska vara på väggarna, men du som förälder ska givetvis sätta gränser. En hel fondvägg med Justin Bieber kanske inte alls är aktuell nästa sommar, köp istället ett gäng snygga ramar och gör en tavelvägg med idolen som är poppis just nu. Enkelt att byta ut när ditt barn vill ha en annan affisch. Du och ditt barn kan tillsammans välja en färg som inte är alldeles för skrikig men ändå är en favorit hos ditt barn. Låt barnets leksaker vara en del av inredningen då de faktiskt ändå kommer ligga framme, robotar kan trängas med blommor på fönsterbrädan och gosedjur kan hänga på en hylla som ett fint stilleben. Låt fantasin sätta gränser!


Praktiskt och snabbstädat

Ett barnrum är en plats för lek och stök, det behöver inte vara fläckfritt och välstädat. Men en bra struktur och enkel förvaring som gör en snabbstädning smidig är bra om svärmor står och ringer på dörren. I många fall är en byrå bättre än en garderob för förvaring av leksaker i ett barnrum då barnen själva kan både plocka ur och i en byrålåda, medan en garderob ofta är för hög och passar bättre för klädförvaring. En bra strategi för förvaring i barnrummet är att allt går inte att gömma, då det kommer rivas fram igen. Genom att låta favoriterna stå framme i bokhyllan eller hänga på krokar, så att de enkelt kan plockas fram men också ställas tillbaka. De leksaker som inte används så ofta kan man istället förvara i lådor, byråer eller skåp. För att göra både förvaringen och städningen roligare och enklare är bilder som förklara var varje sak har sin plats en god idé. Passa på att låta barnen måla bilderna själva och vara med att bestämma vad som ska förvaras vart, det ökar chansen till att städningen och undanplockningen faktiskt blir gjord.

Likaväl som garderoben eller förrådet behöver en storstädning så behöver också barnrummet en genomgå då och då. Sortera och rensa igenom barnrummet någon gång per år, gör det tillsammans med ditt barn och låt det ta lite tid. Barn vill gärna samla och spara på allt men förklara vikten av att ge plats för nya leksaker och att det finns någon kusin som har bättre användning för leksakerna som inte använts på två år. Att ge bort till välgörenhet är ett bra sätt att uppmuntra sorteringen och lära barn att saker och ting har ett större värde för någon annan än dem själva.


Sängen – mer än bara en sovplats

I ett barnrum har oftast sängen fler funktioner än att bara vara en sovplats. Här ska det läsas sagor, leka kurragömma, finnas plats för förvaring och vara en plats för egen tid. Delar syskon rum så är en våningssäng en bra lösning för att spara golvyta. För att underlätta städning så finns det barnsängar med praktisk förvaring under, både bra då du inte behöver städa under sängen och det hjälper till att hålla golvet rent från leksaker.

Även om ditt barn är lite yngre så kan det vara smart att köpa en säng som är lite större och egentligen anpassad för äldre barn. Då kan du som vuxen enkelt läsa sagor för ditt barn i sängen och nattningen blir lite mer bekväm om du ska ligga i sängen utan att behöva vika dig dubbel. Ibland kanske du blir utknuffad från din egen säng om nätterna då kan det vara skönt att du slipper ta soffan. Genom att placera ett gäng med kuddar i en säng som är lite för stor så skapar du en mysig känsla och sängen känns inte så stor som den är.


Belysning i barnrummet

Då det sker mer aktivitet i ett barnrum än i ett vanligt sovrum så krävs det flera former av belysning. Börja med att utgå från vilka behov som måste uppfyllas med specifik belysning, en arbetslampa på skrivbordet och en läslampa vid sängen är en bra start.  Barn spenderar en hel del tid på golvet, vilket gör att en stark ensam taklampa mest skapar en strikt tråkig stämning än en mysig och lekfull harmoni i rummet. Genom att använda dold belysning i golvnivå skapas en mystik som kan främja fantasin och göra leken roligare. Att även använda lampor eller lampskärmar som ger olika ljus gör det roligare att leka i rummet. En kombination av bra funktionsbelysning som arbetslampa och mysbelysning i olika nivåer tillfredsställer de flesta behov som barnen har. Genom att komplettara denna belysning med en bra takbelysning som gärna har dimmerfunktion kan du som förälder enkelt se till att du får rätt belysning när det är dags för städning.


Quick-fix

Barn byter ofta smak och vill att förändring ska ske omedelbart, detta är inte alltid rimligt både tidsmässigt och ekonomiskt. Därför är inte större projekt som ommålning, tapetsering eller en ny supercool racerbilssäng en lösning på problemet. Enkla medel som ommöblering, någon ny kudde eller poster på väggen är ett sätt att kompensera. Genom att byta ut inredningsdetaljer i barnrummet under året så kan man enkelt skapa en känsla av förnyelse och engagera barnen att vara med att möblera om eller byta gardiner. När de också inser att det är lite jobb att skapa förändring så brukar behovet av ommålning lägga sig.