Inspiration

Städa miljövänligt

01 juni 2017

städa miljövänligt

Ta fighten mot dammet

I dammet trivs kemikalier som vi lätt andas in eller får i oss via maten, ta fighten mot dammet genom att dammsuga, vädra och våttorka ofta. Öppna upp för korsdrag när det är dags att byta ut luften där hemma, vilket du ska göra ofta. Frisk luft ger dig energi och en del damm tas med av vinden ut genom fönstret. Genom att vädra snabbt med korsdrag hinner inte hemmet kylas ner och du behöver höja temperaturen.

Att dra fram dammsugaren i tid och otid är inte det mest praktiska, använd i stället en torrmopp som är lättare att ta fram och som inte drar onödig energi. Genom att torrmoppa upp damm riskerar du heller inte att de hamnar i naturen som vid våttorkning. Se därför till att prioritera torrmoppning oftare och använd dammsugaren och våttorkning när det är dags för en grundligare städning.

Ta för vana att dammsuga bakom frysen och kylskåpet med jämna mellanrum, är det dammfritt bakom kyl och frys behöver dess kompressorer inte jobba lika hårt och du spar energi.


Ta tag i tvättkorgen

När den är full, att tvätta halvfulla maskiner är både slöseri med energi, vatten, klädernas kvalité och din tid. Vissa plagg behöver inte tvättas så ofta utan mår oftast bättre av att få hängas på vädring ute eller i badrummet medan du duschar. Välj ett miljömärkt tvättmedel som är parfymfritt och följ anvisningarna för dosering, det behövs mindre än vad du tror. Skippa sköljmedlet, tvätten blir ren utan och exempelvis träningskläder mår bättre av att inte tvättas med sköljmedel. Har du plats och möjlighet så skippa torktumlaren så ofta du kan, den sliter mycket på kläderna och drar onödigt energi. Glöm inte att tvätta nyinköpta textilier för att slippa få i dig de gifter som har använts vid tillverkning, eller köp ekologiska textilier de har inte utsatts för kemikalier.


Rena fönster

Många rengöringsmedel för fönsterputs innehåller flertalet otrevligheter som varken är bra för människor eller miljö. Vanligt diskmedel är både billigare och ger oftast bättre resultat, blötlägg en microtrasa eller svamp i ljummet vatten med diskmedel i och använd en torr microtrasa för att torka av fönstret. Får du fula ränder tar du enkelt bort dessa med tidningspapper.


Inventera städskrubben

Städskrubben brukar vanligtvis belamras av diverse medel som ska användas till olika städuppdrag. Det faktum är att du klarar dig på ett fåtal klassiker minst lika bra som dendär ”Super-mega-power-sprayen” som du endast ska använda för att rengöra köksfläkten med. Vanlig grönsåpa utblandat med vatten fungerar fint lika bra till rengöring för badrum, kök och golv. Med miljömärkt diskmedel kommer du långt för all rengöring i köket och exempelvis fönster- och spegelputsning. Galltvål är en bra kompis för att ta bort fläckar som uppstår på möbler och textilier, dessutom är den parfymfri och helt biologiskt nedbrytbar. Microfibertrasan är en räddare som är bra att ha i städskåpet, den tar upp smuts, fett och damm utan rengöringsmedel och den fungerar dessutom bra till att putsa fönster med.