Inspiration

Svensk design när den är som bäst!

02 januari 2017

Intresset för svensk design har vuxit sig stort de senaste åren, och har lyckats sträcka sig utanför Sveriges gränser. Anledningen till det stora intresset sägs i huvudsak ligga i den svenska designens fokus på det rena, genomtänkta och nytänkande formerna.


Sverige har många exempel på allsidiga formgivare, och bland dem kändaste finns Bruno Mathson, Gunnar Asplund, Carl Malmsten och Ivar Ålenius. Intresset för svensk design har vuxit så stort att vissa klassiker även återtagits i produktion. Bruno Mathsson fåtöljer Jetson och Karin är några av dem, och en av dem senaste är Ivar Ålenius ljusstake Liljan.

Ljusstaken Liljan är formgiven av Ivar Ålenius på 1940-talet, och han är främst känd för sina skulptureri bystformat, hans skulpturer kan bland annat ses i Trelleborg, Sirishamn, Ängelholm och Lund. Ålenius formgav en hel serie ljusstakar i mässing åt det numera nedlagda företaget Ystad-Metall. Ystad-Metall producerade ett stort antal designklassiker mellan 1920-1960 talet, däribland Liljan. Liljan har kommit att bli en ikon inom design, tillverkad i ren mässing, och den syns ofta i internationella designmagasin världen över.

Nyligen återupptog Skultuna Messingbruk produktionen av ljusstaken tillsammans med Ålenius släktingar. Skultuna Messingbruk grundades av Karl den IX år 1607, och har i över fyra sekler tillverkat guldskimrande mässingföremål. Bruket ligger kvar på exakt samma ställe till denna dag, i en dalgång i Västmanland. Deras mål är att skapa morgondagens antikviteter för kommande generationer gjort i högsta internationella kvalitet. Det var därför inte helt oväntat att Skultuna Messingbruk var dem som fick äran att återuppta produktionen av Ålenius ljusstake Liljan.

Det ökande intresset för svensk design har gjort det lättare för yngre svenska formgivare att bli uppmärksammade, och intresset för den svenska designens klassiska blommönster, gedigna material och rena former lyfter svensk design på många listor framöver. Sverige har många yngre lovande formgivare att hålla ett öga på, bland dem finns Jonas Lundby Jensen, Helena Svensson, och en av dem lite yngre i skaran, Lisa Bengtsson.