Inspiration

Välj rätt utomhusbelysning

17 juni 2017

väl rätt utomhusbelysning

Som många andra projekt i hemmet så kräver utomhusbelysning en genomarbetad plan innan man börjar sätta upp lampor lite varstans i trädgården. Det är bra att börja med att rita upp en översikt över din trädgård, rita ut garageuppfart, trädgårdsgångar, träd och rabatter. Markera redan existerande belysning på din ritning och glöm inte att markera eventuell gatubelysning som också kan ge ljus i din trädgård.


Arbetsordning

Nu kan du börja planera den belysning som du vill installera i din trädgård, du kan skilja på funktionsbelysning och estetisk belysning. Där funktionsbelysningen är den belysning som du är direkt behov av för att kunna orientera dig i din trädgård när det är mörkt, den estetiska belysning skapar en mystik och harmoni i din trädgård, den kan exempel belysa något som du vill framhäva i mörkret. En kombination av de båda är att föredra för att skapa ett vackert skådespel.

Markera på din ritning vilka miljöer i din trädgård som du vill ljussätta, innan du börjar sätt upp lampor är det bra att testa hur en ljussättning av din trädgård skulle se ut. Använd en vanlig ficklampa och gå ut i din trädgård när mörkret har lagt sig, se till att inomhusbelysningen, och om din granne har utomhusbelysning, är tänd då de också ger ljus i din trädgård. Sen är det bara att testa att ljussätta den miljö du tänkt med din ficklampa, gå en bit ifrån och titta från olika vinklar hur det ser ut. Var gärna två stycken när ni gör detta då man kan se ljussättningen från olika perspektiv. Nästkommande kväll är det bra att gå ut en gång till och testa ljussättningen igen, du kommer nästan garanterat att vilja byta något. När du har gjort ditt val är det bra att återgå till din ritning och göra de ändringar som du tänkt.

När du har lagt upp en plan är det bra att ta kontakt med en fackman eller elektriker och visa dina visioner, en del enklare installationer får du genomföra själv men många större projekt krävs att en behörig utför ur säkerhetssynpunkt. Förarbete som att gräva för kablar kan du göra själv och det kan vara bra att stämma av med elektrikern vad du kan göra innan han eller hon kommer för att göra installationen. Eluttag som är utomhus ska vara jordade och glöm inte att installera en jordfelsbrytare om du inte redan har en. Den bryter strömmen direkt om ett fel uppstår. Vill du arbeta med flera ljussättningar i din trädgård rekommenderar vi att du investerar i en belysningsstolpe som har flera eluttag för att ge stor flexibilitet om du vill ändra eller lägga till ljuskällor i framtiden. Glöm inte att läsa på om IP-klasser för olika armaturer, då armaturen ska stå emot väder och vind är det viktigt att den håller rätt IP-klass.


Miljöer att ljussätta

Det gäller att välja rätt armatur för den miljön som du vill ljussätta, nedan kan du läsa om de vanligaste miljöerna som brukar ljussättas i en trädgård och vilken armatur som passar bra.


Entrén. De flesta hushåll har sin ytterdörr belyst på något sätt, vid ytterdörren är det viktigt med belysning för att hitta nyckelhålet enkelt och också ge ett välkomnande intryck till både hushållets medlemmar och gäster. Felet som många gör när de belyser sin entré är att belysningen bländar antingen den som ska in genom dörren eller den som öppnar, ett annat misstag är att belysningen placeras för långt ifrån och då inte ger önskad effekt. Det rekommenderas att använda en armatur som är nedåtriktad och ger ett distinkt men inte för starkt ljus vid din entré. Det bästa valet för att belysa entrén är en taklampa för utomhusbelysning den fyller funktionen att ge dig det ljus du behöver samtidigt som den inte riskerar att blända dig. Komplettera belysningen vid din ytterdörr men en belysning för gången fram till ytterdörren.


Gångar. När du ska ljussätta din trädgård så är det viktigt att du tänker på samspelet mellan ljus och skuggor, att belysa varje kvadratmeter av din trädgård ger inget vackert och harmoniskt intryck utan snarare intrycket av en steril högbevakad fastighet. Därför är det inte alltid du behöver ljussätta din trädgårdsgång, är det mindre än 20 meter mellan exempelvis gatubelysningen och din ytterdörr som redan är ljussatt så är gångbelysning inte nödvändig.

Har du en trädgårdsgång som är lite längre så kan gångbelysning vara att fördra. Markstrålkaster är utmärkta att använda för gångbelysning. Placera en strålkastern varannan meter ungefär 40-60 cm ovanför marken med ljuset riktat neråt för att ge en punktbelysning som vägleder dig längs med gången. Lek med vinklar och testa att istället rikta strålkastarens ljus vertikalt över gången genom att använda en liggande markstrålkastare. Det skapar en annan effekt, testa dig fram tills du hittar det alternativ som passar dig bäst.

Att använda pollare för att vägleda familjens medlemmar och gäster är ett beprövat knep, det finns pollare med olika ljusriktningar. Ett distinkt riktat ljus neråt ger en tydlig vägledning medan en öppen lampa med låg watt ger ett mjukare intryck. Undvik att använda pollare med uppåtriktat ljus vid en gång då det kan blända den som går på gången.

Även om gångbelysningens primära egenskap är att vägleda dig fram behöver inte ljuset vara starkt, i mörker får även svagare ljus stor inverkan. En kalljushalogenlampa på 20 watt räcker gott och väl för gångbelysning. Växer det träd, buskar eller rabatter längsmed din trädgårdsgång kan dessa ljussättas för att kombinera funktionsbelysning och en mer estetisk belysning. Vid belysning av rabatter är det bra att använd strålkastare med låg watt och uppåtriktat ljus för att ge ett mer mjukt intryck än exempelvis en pollare med nedåtriktat ljus. Sätter du upp en strålkaster i ett träd och riktar neråt ger det ett vackert månliknande ljus, se till att armaturen inte bländar. Går din trädgårdsgång längs med en husvägg eller mur kan du enkelt använda väggarmaturer för att ljussätta din trädgårdsgång.


Garageuppfart. Denna del av din tomt kanske inte är den mest spektakulära skådeplatsen och inte heller något du vill ljussätta för att visa upp men att ha ledljus vid parkering och när du ska kånka in alla matkassar underlättar. Inte allt för sällan används en enstaka lampa ovanför garageporten som belysning och ger ett nästan kusligt intryck. Har du ett träd eller en rabatt i närheten av din garageuppfart är det ett ypperligt tillfälle att ljussätta dessa för att också skänka ljus åt din garageuppfart. I många fall finns det en gång mellan entré och uppfarten, genom att förlänga gångbelysningen och ljussätta uppfarten på samma sätt skapar du en vacker harmoni. I detta fall rekommenderar vi att använda pollare som belysning för gång och garageuppfart, alternativt kan du välja att beslysa din garageuppfart med markspotlights, med frostad lins, om garageuppfarten är stenbelagd.


Husfasaden. För att ljussätta fasaden kan väggarmaturer användas eller infälld belysning, i from av spotlights, i den utskjutande takfot om detta finns på huset. När du ska belysa din fasad är det viktigt att tända belysningen inomhus för att se hur den påverkar utomhusmiljön, detta gäller även när du ljussätter resten av trädgården. Vill du placera armaturer i takfoten så ska dessa inte placeras ovanför fönster då du kan bli bländad när du tittar ut genom fönstret. För infälld takfotsarmatur rekommenderas speciella takarmaturer som är utvecklade för att placeras just i takfoten. Väggarmaturer är det vanligaste sättet att belysa husfasaden, det finne en uppsjö av varianter, var noga med att välja en vägglampa som går ihop med stilen på ditt hus. Placera inte fasadbelysningen för nära entrén, dels för att inte inkräkta på den belysningen som redan finns där utan också för att fasadbelysningen kan blända de som ska in eller ut genom ytterdörren. Ett annat sätt att belysa fasaden är underifrån med en riktad spotlight, detta ger fasaden en vacker karaktär. En frostad lins på spotlighten ger ett behagligare intryck, placera spotlighten i rabatten nedanför fasaden eller montera den direkt på fasaden.


Uteplatsen. Din terrass eller uteplats är en scen för ett skådespel som byter riktning hela tiden, du ska kunna sitta kvar när mörkret infaller med dina gäster för mingel, kortspel eller en sen middag. En annan kväll vill du kunna sitta ute och läsa klart din semesterbok samtidigt som terrassdörren ska vara funktionellt belyst för att i säkerhetssynpunkt hålla eventuella inkräktare borta. För att bäst tillgodose dessa behov är en kombination av funktionsbelysning och en allmänbelysning bästa lösningen, precis som inomhus. Det är också bra att tänka som att du ljussätter ett rum inomhus då ljusbehoven är liknande de du har i exempelvis köket.

Det är bra att placera ljuskällor något lägre på uteplatsen än vad som traditionellt görs. Matplatsen bör ljussättas med en ljuslykta på bordet i kombination med markbelysning runt omkring. Placera gärna väggarmaturer med nedåtriktat ljus på husväggen, ungefär 150 cm ovan mark som en harmonisk allmänbelysning. Placera en växt i kruka eller något annat du vill framhäva under lampan, en halogenlampa på 20-35 Watt räcker.


Träd. När man ljussätter träd är det många faktorer att ta hänsyn till, vilken sorts träd är det? Barr- eller lövträd kan ljussättas på olika vis, årstiden och formen spelar också in för hur ljussättningen uppfattas. Genom att ljussätta ett lövträd ovanifrån skapas det är vackert månljus medan en tall och dess knotiga stam blir väldigt vackert att belysa underifrån. Då belysningen av träd primärt är estetisk så finns det inga rätt och fel, testa dig fram genom att belysa trädet från olika vinklar och titta på trädet ur olika vinklar.


Rabatter. För att skapa rymd och ett harmoniskt skådespel i din trädgård är det fint att ljussätta miljöer både nära och lite längre ifrån huset. Genom att ljussätta en rabatt lite längre ifrån huset skapar du ett fint blickfång som du kan titta på inifrån huset men kanske också kan se från trädgårdsgången eller uteplatsen. Pollare är effektiva att ljussätta en avlång rabatt, använd då halogenlampor som ger ett bra ljus för gröna växter. Genom att använda markstrålkastare skapar du en mer mystik med din ljussättning.


Säkerhetsljus. Åker du bort för semester är det bra att använda både inomhusbelysning och utomhusbelysning för att ge känslan av att någon fortfarande är hemma. Idag finns det timer som reglerar både belysningen att gå av och på vid olika tidpunkter som den skulle göra om du var hemma. Du kan även välja att styra det via en smart telefon. Armaturer med rörelsesensor är ett bra knep för att skrämma iväg objudna gäster, såväl rådjur som äter upp tulpaner som inbrottstjuvar. Säkerhetsljus brukar också ha en bländande effekt för att avskräck ännu mer, placera därför säkerhetsljus på ställen i trädgården som inte är belysta av din vanliga utomhusbelysning och där du eller dina gäster vanligtvis inte skulle befinna er.

För att lyckas med din utomhusbelysning råder vi dig att planera noggrant och den bästa tiden på året att planera och ljussätta sin trädgård är faktiskt i mars och april. Då har löven inte hunnit slå ut men ofta är snön borta, det betyder att trädgården ser ungefär ut som den gör på hösten när du kommer vilja använda din utomhusbelysning som mest. Fördelen med att installera din utomhusbelysning på våren är att det är ljusare längre på kvällen och du har tid att göra förändringar innan hösten.

Glöm inte att försöka använda din utomhusbelysning året om, du kommer inse hur vackert en snötäckt trädgård är med vacker utomhusbelysning och hur praktiskt det är med utomhusbelysning även under sommarnätterna.